«Μύλος» με τη συνάντηση Κομισιόν και AstraZeneca για τα εμβόλια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επισήμως ότι ακυρώθηκε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με την φαρμακοβιομηχανία γιατί αποφάσισε να μη συμμετάσχει ενώ λίγο αργότερα η AstraZeneca διέψευσε ότι αρνήθηκε να προσέλθει στη συνάντηση.

«Θα συναντηθούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση αργότερα σήμερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της εταιρείας.

«H AstraZeneca ματαίωσε τον σημερινό γύρο συνομιλιών έως αύριο. Κατά τη γνώμη μου αυτό δεν είναι και μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Ρούντολφ Άνσομπερ στους δημοσιογράφους επαναλαμβάνοντας ότι η φαρμακοβιομηχανία οφείλει να παραδώσει τον αριθμό των δόσεων του εμβολίου που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ.

«Ακονίζει» τη νομική της φαρέτρα η Κομισιόν

Σήμερα έχει οριστεί ενημέρωση με τη νομική υπηρεσία της Κομισιόν για να παρουσιαστούν τα νομικά όπλα που έχει στη διάθεσή της η επιτροπή.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, καθώς η συμφωνία της ΕΕ με την AstraZeneca δεν έχει δημοσιευθεί και καλύπτεται από ρήτρα εμπιστευτικότητας, περιέχει ρήτρα περί βέλτιστης προσπάθειας, δηλαδή η φαρμακοβιομηχανία έχει δεσμευθεί να κάνει ο,τι καλύτερο μπορεί για να παραδώσει τις δόσεις των εμβολίων στην ΕΕ με βάση τα χρονοδιαγράμματα.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ωστόσο, ότι υπάρχει ρητή δέσμευση πως με τα χρήματα που έλαβε η  AstraZeneca από την ΕΕ, που ανέρχονται σε 336 εκατ. ευρώ, όφειλε έχει επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα έτσι ώστε όταν εγκριθεί το εμβόλιο να μπορεί να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα. Αυτή η δέσμευση είναι που επιτρέπει στην ΕΕ να κινηθεί νομικά κατά της φαρμακοβιομηχανίας.

Πηγή: skai.gr