Κλείσιμο

«Μπρα ντε φερ» Eρντογάν- Ιμάμογλου για την διάνοιξη διώρυγας στην Κωνσταντινούπολη

Ένα ακόμη εσωτερικό μέτωπο καλείται να αντιμετωπίσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαμάχη του με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος και τάσσεται κατά της διάνοιξης διώρυγας στην πόλη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το φαραωνικό έργο κοστολογείται στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια τουλάχιστον με την κατασκευή του να υπολογίζεται πως θα πάρει πέντε χρόνια.
Το μήκος της υπολογίζεται στα 45 χιλιόμετρα και το πλάτος της στα 250 μέτρα.

Πολιτικοί, οικολογικοί, πολιτιστικοί, οικονομικοί αλλά και αισθητικοί λόγοι κάνουν τον δήμαρχο Ιμάμογλου, τον πολιτικό που κατάφερε να νικήσει τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη να εκφράζει τις έντονες αντιδράσεις του στην κατασκευή της διώρυγας.

Εκατοντάδες άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη έχουν υπογράψει τις τελευταίες δύο ημέρες σε λίστες, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο γιγαντιαίο σχέδιο κατασκευής μιας διώρυγας που προωθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας  Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο, όπως καταγγέλλουν, θα προκαλέσει περιβαλλοντικό χάος στην πόλη.

Η προτεινόμενη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, μήκους 45 χλμ, θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα προς τον βορρά και τη θάλασσα του Μαρμαρά προς τον νότο.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι το έργο θα διευκολύνει την κυκλοφορία και θα προλαμβάνει τα ατυχήματα στα Στενά του Βοσπόρου.

“Κι αν θέλουν κι αν δεν θέλουν εμείς θα κατασκευάσουμε τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης. 

Στον κόσμο σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 50 παρόμοιες διώρυγες και αυτές κατασκευάστηκαν όχι ως πολυτέλεια αλλά από ανάγκη κι εμείς μαζί με την Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης θα χτίσουμε και δυο σύγχρονες πόλεις”, δηλώνει συγκεκριμένα.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης και οικολόγοι απαντούν ότι η έκθεση σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της διώρυγας δεν δίνει επαρκείς απαντήσεις για όλα τα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει η κατασκευή της.

Την ίδια ώρα, πολύ λόγος γίνεται για πλήθος πωλήσεων οικοπέδων σε ξένους επενδυτές, κυρίως από το Κατάρ, γύρω από το σημείο που αναμένεται να κατασκευαστεί η διώρυγα.
 

Πηγή: skai.gr