Κλείσιμο

Μπουρκίνα Φάσο: 13 στρατιώτες και δύο παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα

Η επίθεση του Σαββάτου ακολούθησε αυτήν την περασμένης Δευτέρας στην Τζιμπό, μεγάλη πόλη στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, υπό αποκλεισμό από τζιχαντιστές εδώ και τρεις μήνες, στην οποία σκοτώθηκαν 10 στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι περίπου πενήντα.

Δεκατρείς στρατιώτες και δύο πολίτες, βοηθητικοί των ενόπλων δυνάμεων, σκοτώθηκαν προχθές Σάββατο σε ενέδρα αποδιδόμενη σε τζιχαντιστές στην ανατολική Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο χθες Κυριακή.

Προχθές «Σάββατο 29η Οκτωβρίου, μονάδα του στρατιωτικού αποσπάσματος της Νατιαμποανί και ομάδα VDP (σ.σ. Volontaires pour la défense de la patrie, «Εθελοντές για την άμυνα της πατρίδας», παραστρατιωτικοί), που επέστρεφαν από αποστολή ανεφοδιασμού στη Φαντά Ν’Γκουτμά, υπέστησαν επίθεση από ομάδα τρομοκρατών στο ύψος του Κικιντενί», στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε το γενικό επιτελείο.

«Οι μάχες δυστυχώς στοίχισαν τη ζωή σε 15 μαχητές, 13 στρατιωτικούς και δύο VDP. Καταγράφηκαν επίσης τέσσερις τραυματίες (τρεις στρατιωτικοί, ένας VDP), ενώ 11 άνθρωποι αναζητούνται ακόμη», διευκρίνισε.

«Οι ενισχύσεις που αναπτύχθηκαν διεξάγουν επί του παρόντος εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και έρευνες στην περιοχή», κατά την ίδια πηγή.

Πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο νωρίτερα χθες πως «αρκετοί τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν» (σ.σ. σκοτώθηκαν).

Η επίθεση του Σαββάτου ακολούθησε αυτήν την περασμένης Δευτέρας στην Τζιμπό, μεγάλη πόλη στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, υπό αποκλεισμό από τζιχαντιστές εδώ και τρεις μήνες, στην οποία σκοτώθηκαν 10 στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι περίπου πενήντα.

Από το 2015, ο στρατός της αφρικανικής χώρας υφίσταται ολοένα πιο συχνές και φονικές επιθέσεις από τζιχαντιστές. Η δράση οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ενώ ξερίζωσε από τον τόπο τους κάπου δύο εκατομμύρια κατοίκους τα τελευταία επτά χρόνια.

Οι επιθέσεις τους πολλαπλασιάστηκαν τους τελευταίους μήνες, πάνω απ’ όλα στον βόρειο και στον ανατολικό τομέα της Μπουρκίνα Φάσο.

Η νέα επίθεση διαπράχθηκε περίπου έναν μήνα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 30ής Σεπτεμβρίου, με επικεφαλής τον λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ, που ανέτρεψε τον αντισυνταγματάρχη Πολ Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά. Επρόκειτο για το δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο σε οκτώ μήνες, με τους πραξικοπηματίες να επικαλούνται και τις δύο φορές την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας. Ο λοχαγός Τραορέ, ο οποίος ονομάστηκε μεταβατικός πρόεδρος την 21η Οκτωβρίου, διαβεβαιώνει πως ο στόχος του νέου στρατιωτικού καθεστώτος «δεν είναι άλλος παρά η ανάκτηση των εδαφών που έχουν καταλάβει οι ορδές των τρομοκρατών».

Την περασμένη Τρίτη, το νέο στρατιωτικό καθεστώς ανακοίνωσε πως άρχισε τη στρατολόγηση 50.000 VDP, οι οποίοι «θα ενισχύσουν τις τάξεις του στρατού στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ