Στο Ριαντ ο Μπόρις Τζόνσον για συνομιλίες με στόχο τη συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο 

Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας θα ταξιδέψει απόψε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Αποστολή του είναι να πείσει τον διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον οποίο διατηρεί θερμή σχέση, να συμβάλει με αύξηση της διάθεσης πετρελαίου στην αγορά στη συγκράτηση των τιμών του μαύρου χρυσού, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Δεχόμενος ερώτηση για το κατά πόσο αυτό σημαίνει πως είναι διατεθειμένος να σχηματίσει συνασπισμούς με «δυσάρεστα καθεστώτα», ο κ. Τζόνσον απέρριψε τον χαρακτηρισμό και τόνισε: «Είναι ζωτικής σημασίας, αν είναι να αντισταθούμε στον εκφοβισμό του Πούτιν και να αποφύγουμε τον εκβιασμό του, στον οποίο πολλές χώρες δυστυχώς υπόκεινται, να απαλλαγούμε (από την εξάρτηση) από τους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας».

Χαρακτήρισε δε τον Πρόεδρο Πούτιν «βαποράκι» που τροφοδοτεί την εξάρτηση των δυτικών κρατών από το πετρέλαιο και το αέριο της Ρωσίας

Συμπλήρωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός διεθνής συνασπισμός για να απογαλακτιστεί η Ευρώπη από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Όπως εξήγησε, αυτό μακροπρόθεσμα σημαίνει ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης μεταξύ άλλων με στροφή στην πράσινη ενέργεια, αλλά βραχυπρόθεσμα χρειάζεται να σταματήσει η τόση εξάρτηση από τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Βρετανία καταδίκασαν έντονα την εκτέλεση 81 ανδρών από το σαουδαραβικό καθεστώς μόλις το περασμένο Σάββατο.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ην. Βασίλειο μεταξύ άλλων λόγω του ρόλου της στον πόλεμο και στην ανθρωπιστική τραγωδία της Υεμένης και στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Νωρίτερα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είχε δηλώσει πως ο Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει από το Ριάντ να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πριν επιστρέψει στο Λονδίνο το βράδυ της Πέμπτης, ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί για τον ίδιο λόγο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγή: skai.gr