Κλείσιμο

Νέα επιστολή δυσπιστίας κατά του Μπόρις Τζόνσον από Συντηρητικό βουλευτή

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Ο Τομπάιας Έλγουντ έγινε ένας ακόμα βουλευτής του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος που γνωστοποίησε δημοσίως ότι υποβάλλει επιστολή δυσπιστίας κατά του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο αρμόδιο κομματικό όργανο, την Επιτροπή 1922.

Ο πρώην Υφυπουργός Άμυνας και νυν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας γίνεται έτσι ο πιο προβεβλημένος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος που τάσσεται εμπράκτως υπέρ της καθαίρεσης του Μπόρις Τζόνσον.

Συνολικά οι βουλευτές των Τόρις που έχουν δηλώσει ότι έχουν υποβάλει επιστολή δυσπιστίας πλησιάζουν τους δέκα, ενώ περισσότεροι είναι αυτοί που έχουν δημοσίως επικρίνει τον Πρωθυπουργό ή έχουν με σαφήνεια αποσύρει τη στήριξή του προς το πρόσωπό του.

Για την αυτόματη πρόκληση εσωκομματικής ψηφοφορίας καθαίρεσης του Πρωθυπουργού απαιτούνται 54 επιστολές δυσπιστίας. Μόνο ο Πρόεδρος της Επιτροπής 1922 σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι γνωρίζει ανά πάσα στιγμή με ακρίβεια πόσες επιστολές έχουν υποβληθεί.

Ανακοινώνοντας την απόφαση να υποβάλει την επιστολή του εντός της ημέρας, ο κ. Έλγουντ είπε το πρωί στο Sky News ότι «είναι ώρα να επιλυθεί» η κρίση που έχει προκληθεί από το 'partygate', δηλαδή τα πάρτι εν μέσω lockdown στα οποία εμπλέκεται και ο Μπόρις Τζόνσον.

Νεότερες πληροφορίες των εφημερίδων Guardian και Telegraph τοποθετούν τον Πρωθυπουργό σε τρία ακόμα συναθροίσεις που ερευνώνται από τη Μητροπολιτική Αστυνομία.

«Είναι φρικτό οι Συντηρητικοί βουλευτές να πρέπει διαρκώς να το υπερασπίζονται αυτό έναντι του βρετανικού κοινού», είπε ο κ. Έλγουντ, προσθέτοντας ότι το κόμμα «αναπόφευκτα θα διολισθήσει προς ένα πολύ άσχημο μέρος».

Κάλεσε δε τον Πρωθυπουργό να πάρει τον έλεγχο και να προκαλέσει ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του.

Η κίνηση του κ. Έλγουντ έρχεται μία ημέρα μετά από την κατάθεση επιστολής δυσπιστίας από τον βουλευτή Πίτερ Άλντους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr