ΕΕ: «Μπλόκο» στη χορήγηση βίζας σε Ρώσους - Τι σημαίνει αυτό

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε ήταν διχασμένα για το συγκεκριμένο θέμα ωστόσο όπως δήλωσε επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ, σήμερα κατέληξαν σε συμφωνία

Σε συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναστολή στην έκδοσης βίζας από Ρώσους πολίτες, καθιστώντας δυσκολότερη και πιο δαπανηρή την είσοδό τους στην ΕΕ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε Ζοζέπ Μπορέλ και μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

«Συμφωνήσαμε για... πλήρη αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης βίζας μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της διήμερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στην Πράγα ο Μπορέλ.

Διπλωμάτες είπαν ότι οι υπουργοί της ΕΕ δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν αμέσως σε μια γενική  ταξιδιωτική απαγόρευση για τους Ρώσους, καθώς τα κράτη μέλη ήταν διχασμένα στο θέμα.

Ο Μπορέλ είπε πως έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των συνοριακών διελεύσεων από τη Ρωσία προς τις γειτονικές χώρες από τα μέσα Ιουλίου.

"Έχει γίνει ένας κίνδυνος για την ασφάλεια αυτών των γειτονικών χωρών", πρόσθεσε. "Επιπλέον, είδαμε πολλούς Ρώσους να ταξιδεύουν με άνεση και να ψωνίζουν σαν να μην μαίνεται πόλεμος στην Ουκρανία."

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ρώσοι πολίτες εισήλθαν στην ΕΕ μέσω των χερσαίων συνόρων αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι περισσότεροι μέσω Φινλανδίας και Εσθονίας, δήλωσε η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων της ΕΕ, Frontex.

Σε μια παραχώρηση προς τις ανατολικές χώρες μέλη της ΕΕ που είχαν ζητήσει πιο αυστηρά μέτρα, ο Μπορέλ είπε πως οι γειτονικές προς τη Ρωσία χώρες "μπορούν να λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να περιορίσουν την είσοδο στην ΕΕ".

Διευκρίνισε ωστόσο πως αυτά τα μέτρα θα πρέπει να συνάδουν με τους κανόνες του χώρου Σένγκεν και υπογράμμισε πως είναι σημαντικό οι Ρώσοι μέλη της κοινωνίας των πολιτών να μπορούν να συνεχίσουν να έρχονται στην ΕΕ.

Πηγή: skai.gr