Αυξήθηκε το ποσό αποζημίωσης που οφείλει να καταβάλει ο Μπολσονάρου σε γνωστή ρεπόρτερ εξαιτίας σεξιστικών σχολίων του

Ο αρχηγός του κράτους οφείλει πλέον να της καταβάλει 35.000 reais (περίπου 6.500 ευρώ), αντί των 20.000 (σχεδόν 3.700 ευρώ) που προέβλεπε η πρωτόδικη απόφαση τον Μάρτιο του 2021.

Βραζιλιάνικο εφετείο αύξησε χθες Τετάρτη το ποσό της αποζημίωσης για ηθική βλάβη που είχε καταδικαστεί να καταβάλει ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου σε γνωστή δημοσιογράφο εξαιτίας σεξιστικών και προσβλητικών δηλώσεών του σε βάρος της.

Οι εφέτες στο Σαν Πάουλου επικύρωσαν την καταδίκη και ενέκριναν επίσης, με τέσσερις ψήφους υπέρ έναντι μιας κατά, την «αύξηση του ύψους της αποζημίωσης» που θα πρέπει να καταβληθεί στην Πατρίσια Κάμπους Μέλου.

Ο αρχηγός του κράτους οφείλει πλέον να της καταβάλει 35.000 reais (περίπου 6.500 ευρώ), αντί των 20.000 (σχεδόν 3.700 ευρώ) που προέβλεπε η πρωτόδικη απόφαση τον Μάρτιο του 2021.

«Νικήσαμε», καθώς το εφετείο «αποφάνθηκε πως δεν είναι αποδεκτό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να προσβάλει μια δημοσιογράφο αφήνοντας σεξουαλικά υπονοούμενα. Αυτή είναι νίκη για όλες τις γυναίκες», έκρινε μέσω Twitter η ρεπόρτερ της εφημερίδας Folha de São Paulo.

Η υπόθεση ανάγεται στον Φεβρουάριο του 2020, όταν ο αρχηγός του κράτους εξαπέλυσε επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον της δημοσιογράφου, υπαινισσόμενος ότι προσπάθησε να εξασφαλίσει στοιχεία σε βάρος του προσφέροντας σε αντάλλαγμα σεξουαλικές χάρες σε πηγή.

Η Πατρίσια Κάμπους Μέλου ήταν η συντάκτρια αρκετών άρθρων στο πλαίσιο έρευνας της εφημερίδας της για μια οργάνωση που διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις μέσω της πλατφόρμας Whatsapp προκειμένου να χτυπήσει το Κόμμα Εργαζομένων (PT, κεντροαριστερά) κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018, που κέρδισε τελικά ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Τον Ιανουάριο του 2021, η ρεπόρτερ εξασφάλιζε μια πρώτη δικαστική νίκη στη μάχη της με την οικογένεια του προέδρου: ο γιος του, ο βουλευτής Εντουάρντου Μπολσονάρου, καταδικάστηκε να καταβάλει πρόστιμο 30.000 reais (4.600 ευρώ), επίσης για ηθική βλάβη.

Ο Εντουάρντου Μπολσονάρου είχε υποστηρίξει τον Μάιο του 2020, σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα YouTube, ότι η δημοσιογράφος προσπάθησε να αποπλανήσει υπάλληλο εταιρείας ψηφιακού marketing για να εξασφαλίσει πληροφορίες. Είχε επίσης ισχυριστεί ότι η ρεπόρτερ, που έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία, προωθείται επειδή δημοσιεύει ψευδείς ειδήσεις εναντίον του πατέρα του. Επανέλαβε τους ίδιους ισχυρισμούς μέσω Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ