Προβλέψιμη και επαίσχυντη η κίνηση Πούτιν στην Ουκρανία λέει ο Μπλίνκεν

Επαίσχυντη αλλά και αναμενόμενη χαρακτήρισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην Ουκρανία.

Ο Μπλίνκεν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Μόσχα αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» των λεγόμενων δημοκρατιών που ελέγχονται από τους δικούς της ανθρώπους.

«Τους καταδικάζουμε με τον πιο ισχυρό τρόπο και στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας όπως είπα απόψε στον υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα», έγραψε ο Μπλίνκεν στο twitter.

Με δύο εκτελεστικά διατάγματα τα οποία υπέγραψε έπειτα από τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε την ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ και έδωσε διαταγή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει στρατεύματα σε αυτές για να αναλάβουν «ειρηνευτικό» ρόλο.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε σε έκτακτο διάγγελμά του ότι πρόκειται για παραβίαση «της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» και διεμήνυσε ότι ο ίδιος και η χώρα του δεν φοβούνται.

«Η Ουκρανία θεωρεί τις τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας», τόνισε ο κ. Ζελένσκι και πρόσθεσε πως οι Ουκρανοί βρίσκονται «στα εδάφη τους», δεν «φοβούνται τίποτα και κανέναν» και δεν θα εκχωρήσουν «ούτε σπιθαμή γης της χώρας» σε κανέναν.
 

Πηγή: skai.gr