Παρέμβαση Βερολίνου για Qatargate: Απίστευτο επεισόδιο, να ξεκαθαριστεί απόλυτα με την πλήρη ισχύ του νόμου

«Η αξιοπιστία της ΕΕ διακυβεύεται στην φερόμενη ως υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», προειδοποίησε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ

Την παρέμβαση του Βερολίνου προκάλεσε το Qatargate, που έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στις Βρυξέλλες, με τέσσερις συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και της Εύας Καΐλη. 
   
«Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διακυβεύεται στην φερόμενη ως υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», προειδοποίησε σήμερα Δευτέρα η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Αυτό είναι ένα απίστευτο επεισόδιο που πρέπει να ξεκαθαριστεί απόλυτα με την πλήρη ισχύ του νόμου», δήλωσε η Μπέρμποκ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Αφορά την αξιοπιστία της Ευρώπης, ως εκ τούτου πρέπει να προκαλέσει συνέπειες σε διάφορους τομείς», πρόσθεσε.

Οι συλλήψεις της βελγικής αστυνομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπόθεση διαφθοράς σε σχέση με το Κατάρ προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς ζητούν την άμεση βελτίωση της εποπτικής λειτουργίας και τη διαφάνεια στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το σκάνδαλο του Κατάρ θα μπορούσε να είναι «η πιο κραυγαλέα υπόθεση» διαφθοράς που έχει δει το Κοινοβούλιο εδώ και χρόνια, επισήμανε, μιλώντας στο Politico, ο επικεφαλής της MKO Διεθνούς Διαφάνεια, Μίσιελ βαν Χάλτεν.

Ο βαν Χάλτερ σχολίασε ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει δημιουργήσει μια «κουλτούρα ατιμωρησίας… με έναν συνδυασμό χαλαρών οικονομικών κανόνων και ελέγχων και παντελούς έλλειψης ανεξάρτητης (ή μάλιστα οποιασδήποτε) εποπτείας για τη δεοντολογία». 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr