Μπέρκοου προς Τζόνσον: Δε θα σε αφήσω να παρανομήσεις για το Brexit

AP Photo
Ο πρόεδρος της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου προειδοποίησε με ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι θα μετέλθει κάθε δυνατό κοινοβουλευτικό μέσο για να αποτρέψει μία παράνομη απόπειρα της κυβέρνησης να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.

Ο κ. Μπέρκοου είπε ότι είναι διατεθειμένος να επιτρέψει «επιπρόσθετη διαδικαστική δημιουργικότητα» στη Βουλή ώστε να μην αφήσει τον κ. Τζόνσον να αγνοήσει το νόμο περί υποβολής αιτήματος νέας αναβολής του Brexit.

«Αν μέχρι τώρα έχω υπάρξει έστω λίγο ασαφής, ας γίνω κρυστάλλινα ξεκάθαρος τώρα: η μόνη μορφή του Brexit που θα έχουμε, όποτε και αν είναι αυτό, θα είναι ένα Brexit που θα υιοθετήσει ρητώς η Βουλή των Κοινοτήτων», σημείωσε ο Συντηρητικός πολιτικός που προ ημερών προανήγγειλε την παραίτησή του στα τέλη Οκτωβρίου.

Παρομοίασε μία πιθανή αγνόηση του νόμου με ληστεία τράπεζας. «Σίγουρα στα 2019, στη σύγχρονη Βρετανία, σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, εμείς οι κοινοβουλευτικοί, οι νομοθέτες, δεν μπορούμε με σοβαρότητα να διεξάγουμε συζήτηση ως προς το κατά πόσο η συμμόρφωση προς το νόμο είναι αναγκαία ή όχι», πρόσθεσε ο κ. Μπέρκοου. «Θα ήταν το πιο τρομερό παράδειγμα για την υπόλοιπη κοινωνία».

Συνόψισε ότι με την επιστροφή του κοινοβουλίου στις 14 Οκτωβρίου οι επιλογές θα είναι τρεις: επικύρωση μιας νέα συμφωνία με την ΕΕ, υπερψήφιση πρότασης για no deal ή αίτημα αναβολής.

Ο κ. Μπέρκοου πρότεινε επίσης τη σύνταξη ενός γραπτού Συντάγματος για τη χώρα ώστε να σταματήσουν οι «καταχρήσεις ή αυθαιρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας».

Την ίδια ώρα, σε επιστολή τους προς τον Μπόρις Τζόνσον οι επικεφαλής του συνδικάτου διευθυντών και επαγγελματιών των δημοσίων υπηρεσιών, που εκπροσωπούν και τους κρατικούς αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ και των υπουργείων, στέλνουν τη δική τους προειδοποίηση.

Κάνουν λόγο για «εντεινόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των κρατικών λειτουργών» λόγω της υπόνοιας ότι η κυβέρνηση και επομένως οι κρατικοί αξιωματούχοι θα κληθούν να αγνοήσουν την εκπεφρασμένη βούληση του κοινοβουλίου. Αναφέρονται ρητώς στην απροθυμία του πρωθυπουργού να ξεκαθαρίσει ότι θα σεβαστεί το νόμο που τον υποχρεώνει να ζητήσει τρίμηνη αναβολή του Brexit αν δεν προκύψει συμφωνία με την ΕΕ.

«Κανένας δημόσιος υπάλληλος δε θα πρέπει να πιστέψει πως υπάρχει σύγκρουση μεταξύ συμμόρφωσης προς το νόμο και υπηρέτησης της εκάστοτε κυβέρνησης και κανένας πρωθυπουργός δε θα πρέπει να τοποθετεί τη δημόσια υπηρεσία σε μια τέτοια απευκταία θέση», σημειώνει η επιστολή.

Οι υπογράφοντες καλούν δε τον κ. Τζόνσον να μην υποκύψει σε πολιτικούς τακτικισμούς και παιχνίδια αρνούμενος να υπακούσει το νόμο: «Δεν πρέπει να υπάρχουν γκρίζες χώρες ως προς το καθήκον τήρησης του νόμου». Του ζητούν να δηλώσει κατηγορηματικά ότι δε θα ζητηθεί από κανέναν κρατικό αξιωματούχο να παραβεί το νόμο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο