Μπαρνιέ: Θέλω να αναστείλω τη μετανάστευση στη Γαλλία για 3 με 5 χρόνια

Σε μια δήλωση σοκ για πολλούς Γάλλους, ο τέως διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος τρέφει φιλοδοξίες για την γαλλική προεδρία, ανέφερε στη γαλλική τηλεόραση ότι θέλει να αναστείλει τη μετανάστευση στη Γαλλία για 3 με 5 χρόνια και να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. 

«Υπάρχουν δεσμοί μεταξύ των [μεταναστευτικών ροών] και των τρομοκρατικών δικτύων στις οποίες προσπαθούν να διεισδύσουν», είπε στην RTL-LCI-Le Figaro την Κυριακή, διευκρινίζοντας ότι δεν πιστεύει ότι όλοι οι μετανάστες «συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να βρουν μια καλύτερη ζωή, είναι σημαντικοί τρομοκράτες ή παραβατικοί». 

Ο Μπαρνιέ συντηρητικός πρώην υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι η μετανάστευση είναι απειλή για τη σταθερότητα της γαλλικής κοινωνίας. «Υπάρχει κίνδυνος έκρηξης, ιδιαίτερα στο θέμα της μετανάστευσης»,είπε. «Πρέπει να εισαγάγουμε μορατόριουμ για τη μετανάστευση. Πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για να αξιολογήσουμε, να ελέγξουμε και, αν χρειαστεί, να αλλάξουμε τις πολιτικές μας για τη μετανάστευση». 

«Πρέπει να καταγράψουμε την κατάσταση, να σταματήσουμε τις οικογενειακές επανενώσεις», είπε δε. «Πρέπει να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο δίνουμε άδειες παραμονής, άδειες που σχετίζονται με την υγεία και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τους πόρους της [υπηρεσίας παροχών].» «Πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για να οικοδομήσουμε μια εθνική συναίνεση σε αυτά τα θέματα». Ο Μπαρνιέ διευκρίνισε ότι στους πρόσφυγες και μαθητές θα εξακολουθεί να επιτρέπεται να υποβάλλουν αίτηση για άδεια παραμονής στη Γαλλία. 

Σε μια μεταγενέστερη συνέντευξη, ο Μπαρνιέ πρόσθεσε ότι η Γαλλία πρέπει να ξεκινήσει συνομιλίες με γειτονικές χώρες της ζώνης Σένγκεν και να πιέσει για αυστηρότερους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
 

Πηγή: skai.gr