Μπαράζ συγκεντρώσεων στη Γαλλία υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση

Μπαράζ συγκεντρώσεων στη Γαλλία υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση
Συγκεντρώσεις για την υπεράσπιση «του θεμελιώδους δικαιώματος» όλων των γυναικών στην άμβλωση είναι προγραμματισμένο να λάβουν χώρα σήμερα σε πολλές πόλεις της Γαλλίας και της Ευρώπης.

Πρόκειται για δικαίωμα που «στερούνται» γυναίκες σε πολλές χώρες ή που υπόκειται σε περιορισμούς, ανακοίνωσαν οι διοργανώτριες οργανώσεις.

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλών Αμβλώσεων, μία ομάδα οργανώσεων που προασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών κάλεσε σε δράσεις και την υπογραφή αίτησης, η οποία θα επιδοθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπειτα από διαδήλωση στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να απαιτήσουμε από τις εθνικές μας κυβερνήσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης να διασφαλίσουν το θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών να διαθέτουν το σώμα τους όπως επιθυμούν, να ζουν ελεύθερα τη σεξουαλικότητά τους, να αποφασίζουν αν θέλουν ή όχι να κάνουν παιδί», τονίζεται στην ανακοίνωση της συλλογικότητας, η οποία δηλώνει «αλληλέγγυα με τις γυναίκες που εμποδίζονται».

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται την ώρα που η Ιρλανδία, μία συντηρητική καθολική χώρα, προγραμματίζει για την άνοιξη του 2018 δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις, που τώρα είναι παράνομες εκτός από την περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Εκτός από την Ιρλανδία, οι εκτρώσεις απαγορεύονται στη Μάλτα και την Κύπρο. Στην Πολωνία επιτρέπονται μόνο στην περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας, κινδύνου για τη ζωή της μητέρας ή μη αναστρέψιμης βλάβης του εμβρύου.

«Το θέμα των αμβλώσεων εναπόκειται στη δικαιοδοσία κάθε κράτους και γι’ αυτό χρειάζεται ένα κείμενο αναφοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο», διευκρινίζει η Νέλι Μάρτιν της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο