Κλείσιμο

«Μπαλάκι» των Τούρκων οι μετανάστες: Που μεταφέρονται μετά την Αδριανούπολη

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ Μανώλης Κωστίδης

Μετανάστες εγκαταλείπουν τον καταυλισμό του Παζάρ Κουλέ στην Αδριανούπολη το βράδυ της Πέμπτης.

Ίδια εικόνα και νωρίς το πρωί. Λεωφορείο μόλις έχει παραλάβει μετανάστες και απομακρύνεται από τα σύνορα.

Επιχειρώντας να εξαφανίσουν τους καταυλισμούς, οι τουρκικές αρχές καθοδηγούν τους μνετανάστες  προς τα Ύψαλα και άλλες περιοχές νοτιότερα.

Ξεσπούν γιατί νιώθουν ότι τους εξαπάτησαν:

«Δεν έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει. Είμαστε σαν παιχνίδια γι αυτούς, σαν ένα μπαλάκι που το πετάνε από εδώ και από εκεί. Δεν ξέρω τι θα μας συμβεί» λένε οι μετανάστες - πρόσφυγες.

Ο Μανώλης Κωστίδης βρέθηκε σε ένα από τα τελευταία σημεία που παραμένουν συγκεντρωμένοι.

Οι Τουρκικές αρχές έχουν πάρει μια απόφαση και αυτό φαίνεται στον πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί έξω από τον σταθμό των λεωφορείων. Δεν επιτρέπόυν σε κανένα πρόσφυγα να πάει στην Αδριανούπολη ή να πάει στο Παζάρ Κουλέ. Θέλουν να μπει μια τάξη εκεί και να μην αυξηθούν οι προσφυγικές ροές. Όσοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Κων/πολη ή να πάνε σε άλλες πόλεις, στα Ύψαλα, έχουν συγκεντρωθεί για να περιμένουν κάποιες μέρες μέχρι να καταλάβουν τι ακριβώς θα συμβεί. Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι τα σύνορα, οι πύλες της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν θα ανοίξουν. Θεωρούν ότι έχουν ελπίδα. Αυτός είναι και ο λόγος που συγκεντρώνονται στον σταθμό. Δεν υπακούν τις οδηγίες των τουρκικών αρχών.

Οι τουρκικές αρχές διαλύουν τους καταυλισμόυς, δεν αποθαρρύνουν όμως τους μετανάστες από το να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους. Ομάδες ατόμων, οργώνουν τους παραπόταμους του Έβρου με φουσκωτές βάρκες αναζητώντας πέρασμα.

Η κάμερα του Σκαϊ καταγράφει ομάδα ατόμων που επιχειρεί να προσεγγίσει τα σύνορα διασχίζοντας στον Άρδα ποταμό.

Η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα και η παρουσία χιλιάδων μεταναστών, έχει προκαλέσει όμως αρκετά προβλήματα και στην αγορά της Αδριανούπολης.

Οι Έλληνες τουρίστες κάθε Παρασκευή εδώ αγορά, στο παζάρι αγόραζαν διάφορα προϊόντα. Παράλληλα τα Σαββατοκύριακα γέμιζαν όλη την αγορά της Αδριανούπολης και βεβαίως έκαναν ψώνια, πήγαιναν στα εστιατόρια, στις καφετέριες. Τώρα όμως δεν έρχονται λόγω της τεταμένης κατάστασης και βεβαίως της δυσκολίας να έρθουν εδώ.

«Η πύλη έκλεισε. Δεν έχουμε δουλειά»

«Ήρθαν αυτοί από τη Συρία και προκάλεσαν ζημιά στην Αδριανούπολη βλέπεις καθόμαστε», αναφέρουν άτομα της αγοράς. 

Παρά τις τελευταίες κινήσεις, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν κοντά στα σύνορα, αποφασισμένοι -όπως λένε- να περάσουν στην Ευρώπη.
 

Πηγή: skai.gr