Μπάιντεν: «Δικαιολογημένο» το… συμβολικό ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

Το ΔΠΔ εξέδωσε χθες Παρασκευή ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν με την κατηγορία του παράνομου εκτοπισμού παιδιών και της παράνομης μεταφοράς αμάχων από την Ουκρανία στη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε σήμερα ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου και χαρακτήρισε δικαιολογημένη την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα για τη σύλληψή του.

Το ΔΠΔ εξέδωσε χθες Παρασκευή ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν με την κατηγορία του παράνομου εκτοπισμού παιδιών και της παράνομης μεταφοράς αμάχων από την Ουκρανία στη Ρωσία στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

«Είναι ξεκάθαρο πως έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου», είπε ο Μπάιντεν για τον ρώσο ομόλογό του. «Θεωρώ πως είναι δικαιολογημένο», είπε αναφερόμενος στο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το ΔΠΔ, προτού συμπληρώσει: «Βέβαια, το ερώτημα είναι... Δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, ούτε από εμάς. Αλλά νομίζω ότι στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα».
Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ρωσία αποδέχονται τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η απόφαση του ΔΠΔ υποχρεώνει τα 123 κράτη-μέλη να προχωρήσουν στη σύλληψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, εφόσον βρεθεί στο έδαφος κάποιου εξ αυτών, με σκοπό να προσαχθεί σε δίκη στη Χάγη.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης σε βάρος και της Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, επιτρόπου της ρωσικής προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών.

«Χαρτί τουαλέτας το ένταλμα», δήλωσε ο Μεντβέντεφ 

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες ότι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Πούτιν, υπογραμμίζοντας πως είναι «άνευ σημασίας» αφού η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν δεν έχει «καμία σημασία», καθώς «οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων από νομική άποψη». «Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν φέρει καμία υποχρέωση βάσει αυτού», συμπλήρωσε.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ συνέκρινε το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά του Πούτιν με κ...χαρτο.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν χρειάζεται να εξηγήσω πού πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτό το χαρτί», έγραψε στα αγγλικά ο Μεντβέντεφ στο Twitter, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με ένα εικονίδιο χαρτιού υγείας.

Πηγή: skai.gr