Μόρσι και Στρατός ορκίζονται και τη ζωή τους καθώς εκπνέει το τελεσίγραφο

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αμφότεροι ορκίστηκαν ότι είναι έτοιμοι να δώσουν ακόμα και τη ζωή τους για το τι μέλλει γενέσθαι στην Αίγυπτο, λίγές ώρες προτού εκπνεύσει το τελεσίγραφο των Ενόπλων Δυνάμεων για ανακατανομή της εξουσίας, και ενώ 16 υποστηρικτές του ισλαμιστή ηγέτη έχασαν τη ζωή τους από πυρά αγνώστων.

Απευθυνόμενος στον αιγυπτιακό λαό μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, ο κ. Μόρσι αποσαφήνισε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί, παρά τις μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων τριών ημερών, προειδοποιώντας ότι ο μη σεβασμός για τη συνταγματική τάξη «θα εγγυηθεί μονάχα περαιτέρω αιματοκύλισμα».

«Το τίμημα είναι [...] η ζωή μου», συμπλήρωσε ο κ. Μόρσι.

Απαντώντας στις δηλώσεις του ισλαμιστή ηγέτη, οι επικεφαλής των Όπλων των αιγυπτιακών δυνάμεων εξέδωσαν ανακοίνωση με τίτλο «Κάλεσμα στα όπλα», καθιστώντας σαφές ότι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν κατά «τρομοκρατών και ανόητων».

Το τελεσίγραφο που έχουν επιδώσει οι Ένοπλες Δυνάμεις στον κ. Μόρσι, απατώντας την ανακατανομή της εξουσίας, εκπνέει το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος, ο αποδυναμωμένος ισλαμιστής πρόεδρος απέφυγε να κάνει οιαδήποτε απ’ ευθείας αναφορά στο τελεσίγραφο που του έχουν επιδώσει οι Ένοπλε Δυνάμεις. Ωστόσο μέσω μηνύματος που ανήρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ο κ. Μόρσι κάλεσε το Στρατό να αποσύρει το τελεσίγραφο, προειδοποιώντας πως «απορρίπτει κάθε προσπάθεια υπέρβασης της συνταγματικής τάξης».

Εν τω μεταξύ, Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμα 200 τραυματίστηκαν όταν άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πλήθους που διαδήλωνε υπέρ του Μόρσι, στο Κάιρο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η κρατική τηλεόραση της χώρας, επικαλούμενη πληροφορίες του υπουργείου Υγείας.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι οι υποστηρικτές του κ. Μόρσι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι πυροβολισμοί ακούγονταν διαρκώς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Το σχέδιο του Στρατού


Εν τω μεταξύ, τη διάλυση του κοινοβουλίου, όπου κυριαρχούν οι ισλαμιστές, και την προσωρινή αναστολή του νέου Συντάγματος προβλέπει προσχέδιο του οδικού χάρτη που έχουν συντάξει οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, σε περίπτωση που οι επαφές με τον ισλαμιστή προέδρο Μοχάμεντ Μόρσι αποτύχουν, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του πρακτορείου Reuters.

Παράλληλα, το σχέδιο του στρατού κάνει λόγο για σύσταση ενός μεταβατικού συμβουλίου που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, έως ότου να επιτευχθεί η τροποποίηση ή αλλαγή του Συντάγματος. Το αμφιλεγόμενο νέο Σύνταγμα, που διατηρεί τη Σαρία ως νομοθετική βάση στην Αίγυπτο, επικυρώθηκε μέσω δημοψηφίσματος στα τέλη του 2012.

Τέλος, θα ακολουθήσουν προεδρικές εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ