Ουκρανός διαπραγματευτής: Στο τραπέζι εγγυήτριες χώρες για την ασφάλεια της Ουκρανίας

Λεπτομέρειες από τις διαπραγματεύσεις, που φαίνεται ότι σημειώνουν κάποια πρόοδο, δίνει ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε tweet αναφέρει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το «ουκρανικό μοντέλο εγγυήσεων ασφαλείας», δηλαδή «αυστηρή συμφωνία με ορισμένες εγγυήτριες χώρες που έχουν σαφή νομική δέσμευση να αποτρέψουν ενεργά τις επιθέσεις στην Ουκρανία».

Λίγο νωρίτερα ο Ρώσος διαπραγματευτής, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ομάδας που συνομιλεί με τους Ουκρανούς για την εκεχειρία, δήλωσε ότι Μόσχα και Κίεβο συζητούν το αυστριακό ή το ελβετικό μοντέλο αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας.

Ο ίδιος εξήγησε πως το Κίεβο πρότεινε να δημιουργηθεί στην Ουκρανία μια «αυστριακή ή σουηδική εκδοχή ενός αποστρατικοποιημένου κράτους, που θα έχει όμως τις δικές του δυνάμεις».

Ο Μεντίνσκι διευκρίνισε ότι αυτό συζητείται σε επίπεδο ηγεσιών των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών.

«Χρειαζόμαστε μια ειρηνική, ελεύθερη, ανεξάρτητη Ουκρανία, ουδέτερη -όχι μέλος στρατιωτικών μπλοκ, όχι μέλος του ΝΑΤΟ- μια χώρα που θα είναι φίλος, γείτονάς μας, με την οποία αναπτύσσουμε σχέσεις μαζί, χτίζουμε το μέλλον μας και η οποία δεν θα αποτελεί εφαλτήριο για στρατιωτικές και οικονομικές επιθέσεις κατά της χώρας μας» είπε ο Μεντίνσκι περιγράφοντας τους στόχους της Μόσχας.

Τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος που «κυριολεκτικά κάθε αριθμός και κάθε γράμμα στις συμφωνίες» συζητείται με ιδιαίτερη προσοχή με την ουκρανική πλευρά.

«Θέλουμε αυτή να είναι μια συμφωνία για τις επόμενες γενιές, έτσι ώστε τα παιδιά μας να ζουν επίσης σε έναν κόσμο, τα θεμέλια του οποίου θα τεθούν σε αυτή τη συμβατική διαδικασία» εξήγησε ο Μεντίσνκι.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας μίλησε και για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, αναφέροντας πως «αποτελούν έναν πλήρους κλίμακας και άνευ προηγουμένου οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Πηγή: skai.gr