Κλείσιμο

Μήνυμα Ρωσίας σε ΗΠΑ: Πάψτε να τροφοδοτείτε εντάσεις στην Ουκρανία

Η Ρωσία ζήτησε σήμερα από τις ΗΠΑ "να πάψουν" να επιδεινώνουν την κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης όσον αφορά την Ουκρανία, την επομένη της απόφασης που έλαβε η Ουάσινγκτον να αποστείλει επιπλέον 3.000 στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη.

"Ζητούμε συνεχώς από τους Αμερικανούς εταίρους μας να πάψουν να τροφοδοτούν τις εντάσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "η ανησυχία της Ρωσίας είναι ξεκάθαρη και απολύτως δικαιολογημένη", δεδομένου ότι "στέλνουν Αμερικανούς σε ευρωπαϊκές χώρες".

Χθες, Τετάρτη, η ρωσική διπλωματία είχε χαρακτηρίσει "καταστροφική" την ανακοίνωση της αποστολής αυτών των ενισχύσεων.

Ρώσοι και Δυτικοί συμμετέχουν σε διάφορες μορφές συνομιλιών, δείχνοντας και οι δύο πλευρές ότι στοχεύουν σε μια αποκλιμάκωση, αλλά παράλληλα και τη βούληση να μην υποχωρήσουν από τις θέσεις αρχής.

Η Μόσχα έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες εδώ και μήνες στα σύνορά της με την Ουκρανία, πράγμα το οποίο δείχνει για τους Δυτικούς ότι προετοιμάζει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση. Η Ρωσία το διαψεύδει.

Το Κρεμλίνο αντιτάσσει ότι το ΝΑΤΟ απειλεί την ασφάλεια της Ρωσίας και ζητεί για να υπάρξει άμβλυνση των εντάσεων να δοθεί τέλος στην πολιτική διεύρυνσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και την απόσυρσή της από την ανατολική Ευρώπη. Το αίτημα αυτό απορρίπτουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί.

Η Ουάσινγκτον αντιπρότεινε οι αντίπαλοι να δεσμευτούν να μην αναπτύσσουν επιθετικά στρατιωτικά μέσα στην Ουκρανία, η Μόσχα να επιθεωρεί ορισμένες στρατιωτικές υποδομές που της προκαλούν ανησυχία στην Ευρώπη και επίσης οι δύο χώρες να συμφωνήσουν σε μέτρα ελέγχου των εξοπλισμών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξετάζουν το ενδεχόμενο από την πλευρά τους να μεταβούν στη Μόσχα για να συναντήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι γίνονται συνομιλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ