«Μίνι ζώνη Σένγκεν» προαναγγέλλουν μέσω FT οι ηγέτες Σερβίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

Θανάσης Γκαβός Λονδίνο

Οι ηγέτες της Σερβίας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας διατυπώνουν μέσω συνέντευξης στους Financial Times τη δυσαρέσκειά τους για την αργή πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν με τη δική τους εκδοχή μιας ζώνης ελεύθερων μετακινήσεων περιμένοντας το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.

Ο Αλεξάντερ Βούκιτς, Πρόεδρος της Σερβίας, λέει στη βρετανική εφημερίδα ότι υπάρχει «κόπωση διεύρυνσης» στην ΕΕ και ως εκ τούτου οι τρεις βαλκανικές χώρες πρέπει να δουν τι μπορούν να κάνουν από μόνες τους για τους λαούς τους και για την επέκταση την αγορών τους.

Ομοίως, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ εκφράζει τον εκνευρισμό του για το ότι η ΕΕ «δεν υλοποιεί» υποσχέσεις της και προσθέτει ότι «χρειάζεται να επιταχύνουμε τα πρακτικά οφέλη για τους πολίτες μας».

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα λέει ότι η συνεργασία με την ΕΕ του θυμίζει το «Περιμένοντας τον Γκοντό».

Οι Financial Times συμπληρώνουν ότι η βαλκανική «μίνι Σένγκεν» θα παρουσιαστεί επισήμως την Πέμπτη. Θα περιλαμβάνει σταδιακή χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών μεταξύ των τριών χωρών, πιο γρήγορους «πράσινους διαδρόμους» στα σύνορα, λιγότερη αναμονή για τα μεταφερόμενα φορτία και ευκολότερη πρόσβαση σε άδειες εργασίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Βούκιτς, οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ πριν από το τέλος του έτους. Στο μέλλον η ζώνη ελεύθερων μετακινήσεων θα περιλαμβάνει επίσης το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, ενδεχομένως και το Κόσοβο.