Στενός σύμβουλος της ανατραπείσας ηγέτιδας της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι συνελήφθη σε ένα νέο κύμα συλλήψεων μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε σήμερα κομματικός αξιωματούχος.

Ο εν λόγω σύμβουλος, ο Κιάου Τιντ Σούι, είχε υπηρετήσει ως πληρεξούσιος υπουργός στο γραφείο κρατικού συμβούλου υπό τη Σου Τσι, η οποία κρατείται μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Ο Κιάου Τιντ Σούι, που θεωρείται δεξί χέρι της Σου Τσι, ήταν ένας από τους εκπροσώπους της στις συνομιλίες με τους στρατιωτικούς λίγες ημέρες προτού ανατραπεί η πολιτική κυβέρνηση.

Ο Τσι Τόε, μέλος της επιτροπής πληροφοριών του κόμματος της Σου Τσι, Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (NLD), δήλωσε πως ο Κιάου Τιντ Σούε και άλλοι τέσσερις άνθρωποι που συνδέονταν με την προηγούμενη κυβέρνηση απήχθησαν από τις κατοικίες τους στη διάρκεια της νύχτας, και πως όλα τα μέλη της ανώτατης ηγεσίας της πρώην εκλογικής επιτροπής συνελήφθησαν.

Ο στρατός έκανε το πραξικόπημα έπειτα από εκτεταμένη νοθεία, όπως υποστήριξε, στις εκλογές του Νοεμβρίου, όπου ο NLD αναδείχθηκε νικητής με συντριπτική πλειοψηφία. Η εκλογική επιτροπή είχε απορρίψει τις αιτιάσεις αυτές.

Οι αρχές της Μιανμάρ δεν απάντησαν προς το παρόν σε αίτημα για σχόλια και το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις συλλήψεις. Δεκάδες αξιωματούχοι έχουν συλληφθεί μετά το πραξικόπημα, περιλαμβανομένων και ανώτατων στελεχών του NLD.

Πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα σήμερα για έκτη συνεχόμενη ημέρα.

Εκατοντάδες εργάτες παρατάχθηκαν σε δρόμο στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου, σε υποστήριξη του κινήματος πολιτικής ανυπακοής, φωνάζοντας συνθήματα κατά της χούντας και κρατώντας πανό υπέρ της Σου Τσι.

Σε μια συνέχεια του δημιουργικού πνεύματος που επιδείχθηκε σε πρόσφατες διαδηλώσεις, όπου ορισμένοι διαδηλωτές φορούσαν βραδινά φορέματα και κοστούμια, ορισμένοι άνδρες και αγόρια διαδηλωτές στη Ρανγκούν φορούσαν κοντές φούστες. «Δεν βγάζουμε τις φούστες μας μέχρι να πάρουμε πίσω τη δημοκρατία», ήταν ένα από τα συνθήματα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από την κινεζική πρεσβεία στη Ρανγκούν, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι υποστηρίζει τη στρατιωτική χούντα παρά τις κινεζικές διαψεύσεις.

«Υποστηρίξτε τη Μιανμάρ. Μην υποστηρίζετε δικτάτορες», έγραφε ένα από τα πανό στα κινεζικά και στα αγγλικά.

Η κινεζική πρεσβεία δεν είχε κάποιο άμεσο σχόλιο. Αργά χθες, Τετάρτη, ανήρτησε στο Facebook μια δήλωση όπου διέψευδε πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο για κινεζικά αεροπλάνα που μετέφεραν τεχνικό προσωπικό στη χώρα, και είπε πως οι μοναδικές πτήσεις που πραγματοποιούνται είναι τακτικές εμπορευματικές πτήσεις που μεταφέρουν εισαγόμενα και εξαγόμενα προϊόντα όπως θαλασσινά.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης κοντά στις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Γαλλίας καθώς και στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών. Ο Γάλλος πρεσβευτής βγήκε έξω από το κτίριο της πρεσβείας για να τους συναντήσει και να εκφράσει την υποστήριξή του στη δημοκρατία και την απελευθέρωση των κρατουμένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ