Μιανμάρ: Ο Τζόνσον εκφράζει «αποτροπιασμό», ζητεί «τον τερματισμό της στρατιωτικής καταστολής»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε σήμερα τον "αποτροπιασμό" του για τον θάνατο δεκάδων διαδηλωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στη Μιανμάρ, καλώντας τη χούντα να θέσει τέλος στη "στρατιωτική καταστολή".

"Με τρομάζει η κλιμάκωση της βίας στη Μιανμάρ και ο θάνατος φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών", αναφέρει ο Βρετανός πρωθυπουργός σε μήνυμά του στο Twitter.

"Είμαστε στο πλευρό του λαού της Μιανμάρ ζητώντας τον τερματισμό της στρατιωτικής καταστολής, την απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι και άλλων, και την αποκατάσταση της δημοκρατίας", πρόσθεσε.

Η χούντα φαίνεται πιο αποφασισμένη από ποτέ να σβήσει τον άνεμο της εξέγερσης που φυσά στη χώρα μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου κατά της πολιτικής κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη από τις δυνάμεις ασφαλείας που άνοιξαν πυρ με πραγματικές σφαίρες εναντίον αρκετών συγκεντρώσεων υπέρ της δημοκρατίας σε όλη τη χώρα.

Τουλάχιστον 54 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τότε που έγινε το πραξικόπημα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ανάμεσα στα θύματα, τέσσερις ανήλικοι, από τους οποίους ένας 14χρονος έφηβος, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children. Υπάρχους επίσης δεκάδες τραυματίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ