«Μετανιωμένοι» οι Βρετανοί για το Brexit λέει ο «γκουρού» των Βρετανών δημοσκόπων

Η αύξηση του ποσοστού υπέρ της ΕΕ άρχισε να γίνεται πιο αισθητή από το φθινόπωρο του 2021

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τις ενδείξεις περί μεταμέλειας πολλών Βρετανών που ψήφισαν υπέρ του Brexit επισήμανε ο πιο γνωστός και έμπειρος δημοσκόπος του Ηνωμένου Βασιλείου σερ Τζον Κέρτις.

Σε ανάρτηση σε ιστολόγιο ο καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ σχολίασε πως «αντί να μοιάζει με ένα τετελεσμένο που βρίσκεται στο απυρόβλητο, το Brexit τώρα φαίνεται πως είναι ένα αντικείμενο επί του οποίου ένα σημαντικό σώμα ψηφοφόρων κάνει δεύτερες σκέψεις».

Πρόσθεσε δε πως η απόφαση της εξόδου από την ΕΕ «δεν έχει αντέξει καθόλου στο τεστ του χρόνου αναφορικά με τις εκτιμήσεις των ψηφοφόρων για την επιτυχία του».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο μέσος όρος των έξι πιο πρόσφατων δημοσκοπήσεων με ερώτημα τη θέση των πολιτών έναντι του Brexit, με τελευταία στις 22 Δεκεμβρίου, δείχνει πως περίπου το 57% των Βρετανών θα ήθελαν τη χώρα τους εντός ΕΕ και μόνο το 43% εκτός.

Πριν από δύο χρόνια, όταν οριστικοποιήθηκε η έξοδος του Ην. Βασιλείου από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, το ποσοστό υπέρ της ΕΕ ήταν 53% έναντι 47%, καθώς είχαν προηγηθεί τριάμισι χρόνια αντιπαραθέσεων μετά από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016. Τότε το Brexit είχε υπερισχύει με 52% έναντι 48%.

Η αύξηση του ποσοστού υπέρ της ΕΕ άρχισε να γίνεται πιο αισθητή από το φθινόπωρο του 2021, όταν άρχισαν οι αναφορές σε ελλείψεις σε προϊόντα στα σουπερμάρκετ και σε καύσιμα στα πρατήρια λόγω των σημαντικών ελλείψεων οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων, εν μέρει λόγω Brexit.

Ο κ. Κέρτις επισημαίνει ότι η σημερινή υπερίσχυση της επιθυμίας συμμετοχής του Ην. Βασιλείου στην ΕΕ οφείλεται σε δύο παράγοντες: την ελάττωση της προθυμίας των υποστηρικτών του Remain να αποδεχθούν ότι η Βρετανία πρέπει να μείνει εκτός ΕΕ αφού έτσι αποφασίστηκε το 2016, αλλά και της αύξησης του ποσοστού των υποστηρικτών του Brexit που το έχουν μετανιώσει.

Συγκεκριμένα, την τελευταία διετία το ποσοστό των ψηφοφόρων του Leave που δηλώνουν μετανιωμένοι έχει αυξηθεί από 8% σε 14%.

Ο σερ Τζον προσθέτει ότι υπάρχει και ένα αξιοπρόσεκτο τμήμα του πληθυσμού, όπως οι νέοι, που δεν ψήφισαν το 2016 και θα ήθελαν σήμερα να ήταν η Βρετανία μέλος της ΕΕ.

Παρόλα αυτά, το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προηγείται με μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τάσσεται υπέρ της επανένταξης στην ΕΕ, αλλά υπέρ μιας πιο φιλικής και στενής σχέσης με τους Ευρωπαίους γείτονες.

Δημοσκόπηση όμως που έγινε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα έδειξε πως το 34% των ψηφοφόρων θα ήταν πιο πιθανό να ψηφίσουν το κόμμα του σερ Κιρ Στάρμερ αν τασσόταν υπέρ της επανένταξης, έναντι ποσοστού 30% που θα ήταν λιγότερο πιθανό να ψηφίσει Εργατικούς σε έναν τέτοιο σενάριο.

Πηγή: skai.gr