Κλείσιμο

Μετά το χάος, οι καθυστερήσεις στις πτήσεις συνεχίζονται στις ΗΠΑ 

Το θέμα ερευνά το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ. Σκοπός των ερευνών είναι ο εντοπισμός της αιτίας, αλλά και να μην επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό παράλυσης και στο μέλλον

Της Αθηνάς Παπακώστα

Χιλιάδες πτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν μετά το «μπλακ άουτ» στο ηλεκτρονικό σύστημα ασφάλειας της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας (FAA) της χώρας. H εντολή ειδοποίησης για αναστολή των αναχωρήσεων όλων των πτήσεων εσωτερικού έφερε το χάος στα αεροδρόμια και ταλαιπωρία για εκατομμύρια επιβάτες. 

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η βλάβη που καθήλωσε χιλιάδες πτήσεις ήταν αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης. Σύμφωνα με τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, το θέμα ερευνά το υπουργείο Μεταφορών της χώρας. Σκοπός των ερευνών είναι ο εντοπισμός της αιτίας αλλά και να μην επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό παράλυσης και στο μέλλον.

Η συζήτηση για το θέμα ανοίγει περαιτέρω καθώς εντύπωση προκάλεσε το γεγονός, σύμφωνα με αναλυτές, στο κατά πόσο η ισχυρή χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι εξαρτημένη σε ό,τι αφορά στις αερομεταφορές της σε ένα «απαρχαιωμένο» πληροφοριακό σύστημα που εκδίδει τις ειδοποιήσεις Notice to Air Missions (ΝΟΤΑΜ) για τους πιλότους.

Πιο αναλυτικά, το συγκεκριμένο σύστημα προειδοποιεί τους πιλότους για τις καιρικές συνθήκες, τις αλλαγές σε εγκαταστάσεις και τις διάφορες διαδικασίες αεροδρομίων. 

Η βλάβη δεν επιδιορθώθηκε παρά αργά το μεσημέρι της Τετάρτης οδηγώντας σε τουλάχιστον 1.200 ακυρώσεις πτήσεων και σε περισσότερες από 8.500 καθυστερήσεις στην ανατολική ακτή της χώρας. Ωστόσο, το χάος συνεχίζεται και αναμένεται μάλιστα να συνεχιστεί και σήμερα αφού θα χρειαστούν πολλές ώρες για να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς η ροή των πτήσεων.

Στις Πύλες των αεροδρομίων η κίνηση είναι αυξημένη με πολλές πτήσεις μετά από ώρες καθυστέρησης να βρίσκονται σε αναμονή ενώ μία νέα ημέρα έχει ξημερώσει και στο άθροισμα αυτών θα προστεθούν νέα δρομολόγια με όσα ακυρώθηκαν χθες να προγραμματίζονται εκ νέου για τις επόμενες ημέρες.

Μόνο την Τετάρτη τουλάχιστον 21.000 πτήσεις εσωτερικού ήταν προγραμματισμένες ενώ, άλλες 1.840 πτήσεις εξωτερικού αναμένονταν να φτάσουν στη χώρα. 

Με την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας συνεργάζονται και οι American Airlines - που μεταφέρουν τον μεγαλύτερο αριθμό επιβατών στη Βόρεια Αμερική  - ώστε να μειωθεί η αναστάτωση του επιβατικού κοινού.

Όμως το σύστημα ήδη έχει επιβαρυνθεί και το προσωπικό των αερογραμμών και των αεροδρομίων θα πρέπει να δοκιμάσουν τις αντοχές τους καθώς τα ωράριά τους θα χρειαστεί να ...τεντώσουν για να ανταπεξέλθουν στο νέο βαρύ πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, προβλήματα ανιχνεύονται και στα δύο αεροδρόμια της γαλλικής πρωτεύουσας, Σαρλ Ντε Γκωλ και Ορλί σε ό,τι αφορά πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Για το θέμα τοποθετήθηκε η Air France, η οποία τόνισε ότι, παρακολουθεί την κατάσταση. Καθυστερήσεις εντοπίζονται και στη Virgin Airlines για πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ, η British Airways τόνισε ότι τα δρομολόγιά της θα γίνουν στην ώρα τους. Μικρότερο καλάθι κράτησαν η γερμανική Lufthansa και η ισπανική Iberia που σημειώναν ότι -προς το παρόν- οι πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ διεξάγονται κανονικά. 

Ήταν η πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες που οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής «είδαν» αεροσκάφη να παραμένουν καθηλωμένα στα αεροδρόμιά τους μετά από εντολή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας.

Η τελευταία φορά που η χώρα βίωσε κάτι αντίστοιχο ήταν το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Τότε αιτία ήταν τα συντονισμένα τρομοκρατικά χτυπήματα στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο.

Αυτή τη φορά όμως ο λόγος οφείλεται σε μία τεχνική βλάβη στο ηλεκτρονικό σύστημα αλλά κανείς ακόμη δεν έχει διαπιστώσει ποια είναι η αιτία αυτής και τα συστήματα έπαψαν να επεξεργάζονται τις απαιτούμενες για τους πιλότους ειδοποιήσεις ΝΟΤΑΜ. 

Πηγή: skai.gr