Μετά από Ερντογάν και Τσαβούσογλου «αγάπη μόνο» και ο Ακάρ: Αδελφοσύνη και φιλία με Αίγυπτο!

Μετά τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου ο Χουλουσί Ακάρ συνέχισε το «μπλίτζκριγκ φιλίας» προς την Αίγυπτο, κάνοντας λόγο για «αδελφοσύνη και φιλία» στην ομιλία του προς τους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας.

«Για κάποιους "λόγους" υπήρξε κάποια στασιμότητα στις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, όμως θεωρώ ότι αυτό θα ξεπεραστεί γρήγορα. Η αδελφοσύνη μας και η φιλία μας με την Αίγυπτο θα επανέλθει σε ανώτατο επίπεδο, το πιστεύω από καρδιάς. Κι αυτό είναι προς όφελος και της Τουρκίας και της Λιβύης, αλλά και της Αιγύπτου και θα το δούμε αυτό, είναι αναγκαίο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Άμυνας. 

Ο κ. Ακάρ υποστήριξε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να μην κάνει ενέργειες υπέρ του διαλόγου, σχολιάζοντας πως «δυστυχώς οι Έλληνες γείτονες μας συνεχίζουν οποιαδήποτε πρόκληση και προβοκατόρικη ενέργεια και αυξάνουν την ένταση, και νομίζουν πως θα κερδίσουν κάτι πως θα έχουν κάποιο όφελος. Λάθος. Λάθος. Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει πως έτσι δεν μπορεί να φτάσει κάπου. Eμείς όταν δίνουμε αγώνα στο βόρειο Ιράκ ή στη Συρία, από την άλλη συνεχίζουμε τον αγώνα μας στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στην Κύπρο για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας κατηγόρησε δε την Ελλάδα πως προσπαθεί να ακυρώσει το «μνημόνιο» καθορισμού θαλάσσιων συνόρων το οποίο έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη. «Με τη Λιβύη έχουμε συμφωνίες και μνημόνια τα οποία έχουμε υπογράψει. Όπως η συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης και η άλλη συμφωνία για συνεργασία άμυνας και ασφάλειας. Κάποιες χώρες και κυρίως η Ελλάδα κάνουν προκλητικές ενέργειες, προς την κυβέρνηση της Λιβύης, εναντίον αυτών των συμφωνιών. Όμως στην επίσκεψη μας που κάναμε την περασμένη εβδομάδα συνομιλήσαμε με τους Λίβυους φίλους και αδελφούς μας, συμφωνήσαμε σε όλα και μας δήλωσαν πως δεν θα προκληθεί κάποιο πρόβλημα».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε για το Κυπριακό πως «αυτό που πρέπει να γίνει στην Κύπρο είναι να βρεθεί η φόρμουλα της ειρηνικής συνύπαρξης δυο κυρίαρχων ανεξάρτητων κρατών».

Πηγή: kathimerini.gr