Μεσανατολικό: Ανησυχία για επανάληψη σκηνικού βίας 2014 στη Γάζα- Φόβοι για εμφύλιο σε Ισραήλ

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τις εκατέρωθεν επιθέσεις Ισραήλ και Παλαιστίνης να συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα. Το Ισραήλ πραγματοποιεί εκτεταμένες αεροπορικές επιθέσεις και επιχειρεί να καταστρέψει δίκτυο σηράγγων και οπλισμού της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπως φαίνεται και σε βίντεο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός (IDF). Από την πλευρά της η Παλαιστίνη συνεχίζει τις εκτοξεύσεις πυραύλων σε ισραηλινές πόλεις. 

Η μεγαλύτερη ισραηλινή επιχείρηση εναντίον συγκεκριμένου στόχου από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση περιελάμβανε 160 αεροσκάφη, καθώς και άρματα μάχης και πυροβολικού έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντιστράτηγος Τζόναθαν Κόνρικος.

 

 

 

Μια γυναίκα και τα τρία παιδιά της σκοτώθηκαν στη Γάζα, ανέφεραν αξιωματούχοι Υγείας στο βόρειο τμήμα του θύλακα, και τα πτώματά τους ανασύρθηκαν  από τα ερείπια του σπιτιού τους. Μια ηλικιωμένη γυναίκα στο Ισραήλ πέθανε στο δρόμο , ενώ αναζητούσε  καταφύγιο για να προστατευτεί από τους πυραύλους.

 

 

«Η Χαμάς ξεκίνησε τις επιθέσεις πυραύλων στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ ως αντίποινα για τις ισραηλινές αστυνομικές συγκρούσεις με Παλαιστινίους κοντά στο Τζαμί Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ», αναφέρει το Reuters.

Τουλάχιστον 119 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 31 παιδιών και 19 γυναικών και 830 άλλοι τραυματίστηκαν, δήλωσαν Παλαιστίνιοι ιατρικοί αξιωματούχοι.

Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ ήταν οκτώ: ένας στρατιώτης που περιπολούσε τα σύνορα της Γάζας, έξι Ισραηλινοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών , και ένας Ινδός εργαζόμενος, ανέφεραν οι ισραηλινές αρχές.

 

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προειδοποίησε ότι άτομα που εμπλέκονται στην αιματοχυσία ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας για φερόμενα εγκλήματα πολέμου. 

Στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Γάζας, ο ήχος πυροβολισμών και εκρήξεων αντήχησε νωρίς την Παρασκευή.

 

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι υπήρχαν αναφορές για περισσότερες από 200 κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές και εκατοντάδες άτομα που αναζητούσαν καταφύγιο σε σχολεία στη βόρεια Γάζα.

«Αυτό που στοχεύαμε είναι ένα περίπλοκο σύστημα σηράγγων που εκτείνεται κάτω από τη Γάζα, κυρίως στο Βορρά, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό, και είναι ένα δίκτυο που χρησιμοποιούν οι πράκτορες της Χαμάς για να κινηθούν, προκειμένου να κρυφτούν, για κάλυψη», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος. 

«Αναφερόμαστε σε αυτό ως το μετρό», είπε, προσθέτοντας ότι εκκρεμεί μια τελική αξιολόγηση για το αποτέλεσμα της επιχείρησης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι η επίθεση «θα πάρει περισσότερο χρόνο», ενώ άλλοι αξιωματούχοι της Ισραήλ ανέφεραν ότι η Χαμάς, η πιο ισχυρή ισλαμιστική μαχητική ομάδα της Γάζας, πρέπει να αντιμετωπιστεί με ισχυρό αποτρεπτικό πλήγμα πριν από την κατάπαυση του πυρός.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε την Πέμπτη για μια αποκλιμάκωση της βίας, λέγοντας ότι ήθελε να δει μια σημαντική μείωση των επιθέσεων πυραύλων.

Εντάσεις στο Ισραήλ
Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών πυροδότησαν την ένταση μεταξύ Ισραηλινών Εβραίων και της αραβικής μειονότητας της χώρας. Η βία συνεχίστηκε σε μικτές κοινότητες όλη τη νύχτα μετά από μάχες στο δρόμο και επιθέσεις που οδήγησαν τον πρόεδρο του Ισραήλ να προειδοποιήσει για εμφύλιο πόλεμο.

«Λένε ότι η Γάζα είναι εκτός ελέγχου, αλλά αυτό που συμβαίνει εδώ με τρομάζει περισσότερο», δήλωσε ο Majd Abado, Άραβας κάτοικος της μικτής πόλης του Acre, όπου άνθρωποι και από τις δύο κοινότητες δήλωσαν ότι φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ένας Παλαιστίνιος προσπάθησε να μαχαιρώσει έναν στρατιώτη κοντά στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ωστόσο ο στρατιώτης τον πυροβόλησε. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο εν λόγω άνδρας σκοτώθηκε.

Η συγκέντρωση δυνάμεων του ισραηλινού στρατού στα σύνορα της Γάζας έχει προκαλέσει ανησυχία και πολλοί κάνουν λόγο για πιθανή επανάληψη χερσαίων εισβολών που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια των πολέμων Ισραήλ-Γάζας το 2014 και το 2009. 

Οι προσπάθειες εκεχειρίας από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη δεν είχαν ακόμη δείξει πρόοδο.

Ο ισραηλινός στρατός έθεσε τον αριθμό των μαχητών που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις μεταξύ 80 και 90. Είπε ότι μέχρι στιγμής, έχουν εκτοξευτεί περίπου 1.800 πύραυλοι στο Ισραήλ, εκ των οποίων 430 πέτυχαν στη Γάζα.
 

Πηγή: Reuters