Μέρκελ προς Ερντογάν: Να αποσύρεις γρήγορα τους μισθοφόρους από τη Λιβύη 

«Ταχεία έναρξη της αποχώρησης των ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων» από τη Λιβύη ζήτησε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο είχε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη. «Μια ταχεία έναρξη της αποχώρησης των ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων θα έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα» ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος στον τούρκο πρόεδρο. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι άτυπες συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη, οι εξελίξεις στη Συρία και η κατάσταση σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να στηρίξουν τη νέα λιβυκή μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά στην προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης του πληθυσμού και στην προετοιμασία εκλογών στο τέλος του έτους. «Η Καγκελάριος υπογράμμισε ότι μια ταχεία έναρξη της αποχώρησης ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων θα αποτελούσε σημαντικό μήνυμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η καγκελάριος και ο τούρκος πρόεδρος τόνισαν ακόμη ότι πρέπει να διατηρηθεί επαρκής πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Συρίας, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε εκ νέου την σημασία εκτεταμένων και πιο εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε παράπονα στη Μέρκελ για τις... προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, την ώρα που το κόμμα του καταγράφει βουτιά στις δημοσκοπήσεις. 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr