Μέρκελ για υπόθεση Ναβάλνι: Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει

Ο Αλεξέι Ναβάλνι υπήρξε θύμα απόπειρας δολοφονίας που έγινε με χρήση ουσίας από την ομάδα Novichok, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Η Άγγελα Μέρκελ κάλεσε την ρωσική κυβέρνηση να απαντήσει στα ερωτήματα που ανακύπτουν με την κατάσταση του Ναβάλνι. «Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα στα οποία μόνο η ρωσική κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να απαντήσει» δήλωσε η Μέρκελ.

«Αυτή είναι μια δυσάρεστη πληροφορία για την απόπειρα δολοφονίας που έγινε μέσω δηλητηρίασης εναντίον μιας ηγετικής μορφής της ρωσικής αντιπολίτευσης» δήλωσε η Μέρκελ και προσέθεσε «ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι υπήρξε θύμα μιας επίθεσης με χημικό νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα Novichok» και «αυτό το δηλητήριο ταυτοποιήθηκε αδιαμφισβήτητα στις εξετάσεις».

Να πει την αλήθεια για το τι συνέβη στον Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε τη Μόσχα το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από τη διαπίστωση Γερμανών γιατρών ότι η ηγετική φυσιογνωμία της ρωσικής αντιπολίτευσης δηλητηριάστηκε με νευροτοξική ουσία της οικογένειας Νόβιτσοκ.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «εξωφρενική» τη χρήση ενός «χημικού όπλου» κατά του Αλεξέι Ναβάλνι, υπενθυμίζοντας ότι η Βρετανία γνωρίζει από πρώτο χέρι τις συνέπειες μιας τέτοιας επίθεσης μετά από τη δηλητηρίαση του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Σόλσμπερι το Μάρτιο του 2018.

Πρόσθεσε ότι η ρωσική κυβέρνηση πρέπει τώρα να εξηγήσει τι συνέβη και ότι το Λονδίνο θα εργαστεί από κοινού με τους διεθνείς εταίρους για την απονομή δικαιοσύνης.

Λίγο νωρίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ είχε κάνει λόγο για «απολύτως απαράδεκτη» επίθεση, καλώντας τη Ρωσία «να πει την αλήθεια».

Νωρίτερα η γερμανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μέσω του εκπρόσωπου της Στέφεν Ζάιμπερτ ότι ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αυτή την στιγμή νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου, δηλητηριάσθηκε με νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα του Novichok.

Πρόεδρος Κομισιόν: «Ποταπή και δειλή πράξη η επίθεση με τοξική ουσία εναντίον του Ναβάλνι»

«Ποταπή» και «δειλή» χαρακτήρισε την επίθεση με τοξική ουσία εναντίον του ηγέτη της ρωσικής εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε σε μήνυμά της στο τουίτερ: «Ενημερώθηκα από την καγκελάριο Μέρκελ ότι ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Ναβάλνι δέχτηκε επίθεση με τοξική ουσία, στην ίδια του τη χώρα.

Αυτή είναι μία ποταπή και δειλή πράξη - ακόμη μία φορά. Oι δράστες πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη»

Η κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι παραμένει σοβαρή, ανακοίνωσε το νοσοκομείο Charite του Βερολίνου

Η κατάσταση της υγείας του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος είχε πέσει σε κώμα στην Ρωσία και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στην εντατική σε νοσοκομείο του Βερολίνου, παραμένει κρίσιμη παρότι τα συμπτώματα της ασθένειάς του σταδιακά υποχωρούν, ανακοίνωσε σήμερα το νοσοκομείο Charite του Βερολίνου.

«Η κατάσταση της υγείας του Αλεξέι Ναβάλνι παραμένει ακόμη σοβαρή» αναφέρει το νοσοκομείο στην ανακοίνωσή του, στην οποία επισημαίνεται ότι «πρέπει να αναμένεται ότι θα ασθενεί για μακρά περίοδο» ενώ «δεν μπορούν να αποκλεισθούν μακροπρόθεσμες συνέπειες από την σοβαρή δηλητηρίαση που υπέστη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ