ΚΑΙΡΟΣ

Μερική τήξη των πυρηνικών ράβδων στην Ιαπωνία

Τη βοήθεια της Γαλλίας ζήτησε τη Δευτέρα η διαχειρίστρια εταιρεία Τepco για τον περιορισμό της διαρροής ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Ραδιενέργεια εντοπίζεται και εκτός της ζώνης απαγόρευσης σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace που βρίσκεται στην περιοχή.

Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό που έχει πλημμυρίσει τον υπόγειο χώρο ενός από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία ενδεχομένων προκλήθηκαν από τη μερική τήξη των ράβδων πυρηνικού καυσίμου μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ιαπωνική κυβέρνηση.

"Η ακτινοβολία φαίνεται να προέρχεται από τη μερική τήξη ράβδων καυσίμου που ήρθαν σε επαφή με το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη του αντιδραστήρα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο. "Ο ατμός υγροποιήθηκε και μετέφερε το νερό από το εσωτερικό του κελύφους.

Η μερική τήξη είναι πιθανό να προκλήθηκε όταν το τσουνάμι κατέστρεψε τον αντιδραστήρα με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία του συστήματος ψύξης του.

Οι δηλώσεις αυτές του Εντάνο στόχο είχαν να τονίσουν ότι δεν υπήρξε ρωγμή στο κέλυφος του αντιδραστήρα Νο2, όπως φοβούνταν ορισμένοι ειδικοί.

"Η ραδιενέργεια στο αέρα περιορίστηκε κυρίως μέσα στο κτίριο του αντιδραστήρα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το νερό δεν περνά στο έδαφος ή στην θάλασσα", υπογράμμισε ο Εντάνο.

Οι μηχανικοί καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Πυρκαγιές, εκρήξεις και διαρροές ραδιενέργειας τους ανάγκασαν να διακόψουν πολλές φορές τις προσπάθειές τους για να αποτρέψουν μια καταστροφική τήξη των πυρήνων των έξι αντιδραστήρων του εργοστασίου.

"Πιστεύω ότι ίσως η κατάσταση να είναι πολύ σοβαρότερη από αυτή που θέλουν να πιστεύουμε", τόνισε ο ειδικός Νετζμεντίν Μεσκάτι από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, προσθέτοντας πως ίσως να χρειαστούν εβδομάδες για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και μάλλον είναι αναγκαία η επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών.

"Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες ενός έθνους να χειριστεί την κατάσταση--χρειάζεται η στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτό είναι πιο σημαντικό από την ζώνη εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη", είπε ο Μεσκάτι.

Στο μεταξύ, ίχνη Καισίου στην ατμόσφαιρα πάνω από την Ελλάδα κατέγραψαν τα αρμόδια εργαστήρια που συνεργάζονται με την Eλληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Οι επιστήμονες θεωρούν τις συγκεντρώσεις αναμενόμενες και δεν υπάρχει η παραμικρή επίπτωση στην υγεία ή στο περιβάλλον. Έτσι, δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.
Πηγή: skai.gr