Μεξικό: Τί είναι το «τουριστικό τάγμα» που συγκροτείται για την ασφάλεια των Κανκούν και Τουλούμ

Το Μεξικό ανακοίνωσε σήμερα τη συγκρότηση έως την 1η Δεκεμβρίου ενός «τουριστικού τάγματος» 1.500 μελών για την ασφάλεια του Κανκούν και της Τουλούμ, τα τουριστικά μαργαριτάρια του Κόλπου της Καραϊβικής, όπου τις πρόσφατες εβδομάδες σημειώθηκαν πολύνεκρα περιστατικά με ανταλλαγές πυρών μεταξύ φερόμενων αντίπαλων ομάδων μικροδιακινητών ναρκωτικών, με θύματα και τουρίστες.

Συνολικά 1.500 μέλη της Εθνοφρουράς, ένα είδος στρατιωτικού σώματος ή χωροφυλακής που συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2019, θα κινητοποιηθούν για να «ενισχύσουν την ασφάλεια» των παραθαλάσσιων θέρετρων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα από το Κανκούν.

Δύο νεαρές ξένες τουρίστριες, μια Γερμανίδα και μια Ινδή, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών την 21η Οκτωβρίου στην Τουλούμ, επίσης στις μεξικανικές ακτές στην Καραϊβική, στη χερσόνησο του Γιουκατάν. Ακόμη δύο πολίτες Γερμανίας και μια Ολλανδέζα τραυματίστηκαν.

Ένα άλλο συμβάν με πυροβολισμούς προκάλεσε πανικό σε Αμερικανούς τουρίστες στις αρχές Νοεμβρίου στο Πουέρτο Μορέλος κοντά στο Κανκούν σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Δύο φερόμενοι έμποροι ναρκωτικών σκοτώθηκαν σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ δύο αντίπαλων συμμοριών, ανέφεραν οι αρχές.

Το «τουριστικό τάγμα» θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου σε αυτήν την περιοχή γνωστή και ως Ριβιέρα Μάγια, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λουίς Κρεσένσιο Σαντοβάλ.

Η δέκατη πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, κράτος που συγκαταλέγεται στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως ως προς την υποδοχή ξένων επισκεπτών, χάρη στα πολλά τουριστικά και πολιτιστικά θέλγητρά του, το Μεξικό (που έχει έκταση σχεδόν δύο εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων) είναι επίσης κατά τόπους χώρα όπου οι δείκτες της εγκληματικότητας είναι τρομακτικά υψηλοί.

Το 2020, παρά την πανδημία του νέου κορονοϊού, καταμετρήθηκαν επίσημα από τις μεξικανικές αρχές πάνω από 36.000 ανθρωποκτονίες, οι οποίες συνδέονταν στις περισσότερες περιπτώσεις με ξεκαθαρίσματα λογαριασμών των λεγόμενων καρτέλ, των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ