Μεξικό-Δολοφονία Μορμόνων: 13χρονος περπάτησε 23 χιλιόμετρα αναζητώντας βοήθεια

Αφού είδε ενόπλους άνδρες να σκοτώνουν τη μητέρα και δύο αδελφούς του, ο 13χρονος Ντέβιν Λάνγκφορντ έκρυψε τα έξι από τα αδέλφια του που επέζησαν στους κοντινούς θάμνους και κατόπιν περπάτησε για πολλά χιλιόμετρα, σε κακοτράχαλο, άγονο έδαφος, για να βρει βοήθεια.

Η ανατριχιαστική αφήγηση της περιπέτειας των μικρών παιδιών δόθηκε από μέλη των τριών οικογενειών των Αμερικανομεξικανών Μορμόνων που δέχτηκαν βάναυση επίθεση τη Δευτέρα, στην Πολιτεία Σονόρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις γυναίκες και έξι παιδιά. Οι Αρχές πιστεύουν ότι οι δράστες είναι εκτελεστές των καρτέλ ναρκωτικών που δρουν στην περιοχή.

Τα θύματα, μέλη οικογενειών που αποσχίστηκαν από τις κοινότητες των Μορμόνων στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκαν πριν από πολλές δεκαετίες στο βόρειο Μεξικό, βρήκαν τον θάνατο ενώ ταξίδευαν σε έναν απομονωμένο χωματόδρομο.

Μετά την επίθεση ο Ντέβιν, ο οποίος δεν έπαθε το παραμικρό, ξεκίνησε μόνος του και περπάτησε 23 χιλιόμετρα στο ορεινό έδαφος αναζητώντας βοήθεια.

"Αφού είδε τη μητέρα και τους αδελφούς του να εκτελούνται, ο γιος του Ντόουνα (Λάνγκφορντ), ο Ντέβιν, έκρυψε τα έξι αδέλφια του στους θάμνους, τα κάλυψε με κλαδιά για να είναι ασφαλή, και πήγε να βρει βοήθεια", ανέφεραν οι συγγενείς τους. Επί 11 ώρες, οι οικογένειες δεν είχαν ιδέα τι είχαν απογίνει οι δικοί τους άνθρωποι.

Οι τρεις μητέρες με τα 14 παιδιά επέβαιναν σε τρία οχήματα που είχαν ξεκινήσει από ένα μικρό χωριό στη Σονόρα για να συναντηθούν με συγγενείς τους στη γειτονική Τσιουάουα και στο Φοίνιξ, στην Αριζόνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε αμέσως το Μεξικό να ενώσει τις δυνάμεις του με τις ΗΠΑ για να αντιμετωπιστούν οι συμμορίες των ναρκεμπόρων, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια στα σύνορα, μετά τις μαζικές δολοφονίες των τελευταίων εβδομάδων. Το Μεξικό από την πλευρά του προέτρεψε την αμερικανική κυβέρνηση να βοηθήσει ώστε να σταματήσει η λαθραία εισαγωγή παράνομων όπλων από τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Ασφάλειας Αλφόνσο Ντουράσο τόνισε μάλιστα ότι στο σημείο της επίθεσης βρέθηκαν κάλυκες αμερικανικής κατασκευής.

Στον τόπο βρέθηκαν περισσότεροι από 200 κάλυκες σφαιρών στρατιωτικού τύπου.

Δεν έχει δοθεί καμία επίσημη εξήγηση για την επίθεση αυτή. Η μεξικανική κυβέρνηση εικάζει ότι οι οικογένειες μπορεί να βρέθηκαν κατά λάθος σε διασταυρούμενα πυρά, στον πόλεμο μεταξύ ενός παρακλαδιού του Καρτέλ της Σιναλόα και του κυριότερου αντιπάλου του, του Καρτέλ Χουάρες.

Οι μητέρες των οικογενειών Λάνγκφορντ, Μίλερ και Τζόνσον οδηγούσαν τρία διαφορετικά SUV οχήματα όταν οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Και οι τρεις γυναίκες σκοτώθηκαν.

Ο μικρότερος από τα αδέλφια του Ντέβιν, ο Όλιβερ, μόλις οκτώ μηνών, πυροβολήθηκε στο στήθος. Ο 8χρονος Κόντι έφερε τραύματα από σφαίρες στο σαγόνι και το πόδι ενώ ο Ξαντέρ, 4 ετών, χτυπήθηκε στην πλάτη. Οι αδελφοί του Τρέβορ, 11 ετών και Ρόγκαν, 2 ετών, σκοτώθηκαν.

Καθώς ο Ντέβιν αργούσε να επιστρέψει, η 9χρονη αδελφή του Μακένζι, που είχε τραυματιστεί στο χέρι, πήγε να τον ψάξει και περπάτησε σχεδόν 15 χιλιόμετρα μέχρι που χάθηκε στο σκοτάδι. Οι ομάδες διάσωσης την βρήκαν αργότερα. Μια άλλη αδελφή, η Κάιλι, είχε τραυματιστεί στο πόδι ενώ ο Ράιντερ, ένας ακόμη αδελφός τους, δεν είχε πάθει το παραμικρό.

Η οικογένεια Μίλερ θρηνεί πέντε νεκρούς: τη μητέρα Ρονίτα και τέσσερα παιδιά, μεταξύ αυτών και τα δίδυμα Τάιτους και Τιάνα, 8 μηνών.

"Όλοι πυροβολήθηκαν και κάηκαν στο αυτοκίνητο. Απέμειναν μόνο στάχτες και μερικά οστά" ανέφερε η ανακοίνωση της οικογένειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ