Ιστορικοί έλυσαν το μυστήριο με τους σκελετούς των νεκρών της μάχης του Βατερλό – Με τα οστά τους έφτιαξαν λευκή ζάχαρη!

Η φρικιαστική πρακτική πιθανόν να λάμβανε χώρα και σε άλλες τοποθεσίες ναπολεόντειων μαχών, με τα εργοστάσια ζάχαρης να υπάρχουν σε κοντινή απόσταση

Το μυστήριο του τι συνέβη με τα πτώματα περισσότερων από 20.000 ανδρών που σκοτώθηκαν στη μάχη του Βατερλό απασχολεί τους ιστορικούς εδώ και δεκαετίες. 

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περισσότερα από 200 χρόνια από τον θρίαμβο του Δούκα του Ουέλινγκτον επί των δυνάμεων του Ναπολέοντα το 1815, έχουν βρεθεί μόνο δύο σκελετοί πεσόντων ανδρών, με την πιο πρόσφατη ανακάλυψη να γίνεται τον περασμένο μήνα. 

Αλλά τώρα, νέα έρευνα-βόμβα υποδεικνύει ότι τα λείψανα των ανδρών και δεκάδων χιλιάδων αλόγων αγνοούνται επειδή αλέστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτεί λευκή ζάχαρη, όπως γράφει η «Daily Mail». 

Η φρικιαστική πρακτική πιθανόν να λάμβανε χώρα και σε άλλες τοποθεσίες ναπολεόντειων μαχών, με τα εργοστάσια ζάχαρης να υπάρχουν σε κοντινή απόσταση. 

Το εργοστάσιο στο Βατερλό, στο Βέλγιο, απείχε μόλις τρία μίλια από τις τοποθεσίες των ομαδικών τάφων από τους οποίους μπορεί να είχαν αφαιρεθεί τα οστά των πεσόντων ανδρών και ζώων. 

Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους έγκριτους ιστορικούς Bernard Wilkin και Robin Schäfer, μαζί με τον αρχαιολόγο καθηγητή Tony Pollard, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Η φρικιαστική πρακτική πιθανόν να λάμβανε χώρα και σε άλλες τοποθεσίες ναπολεόντειων μαχών, με τα εργοστάσια ζάχαρης να υπάρχουν σε κοντινή απόσταση. 

Η ομάδα ανακάλυψε δεκάδες σύγχρονες γραπτές αναφορές σε βελγικά, γερμανικά και γαλλικά αρχεία, που υποδηλώνουν ότι τα οστά χρησιμοποιήθηκαν για την αναπτυσσόμενη βιομηχανία ζάχαρης στο Βέλγιο. 

Κάποια από αυτή τη ζάχαρη θα μπορούσε, επίσης, να έχει καταλήξει στη Βρετανία, για χρήση στην παραγωγή γλυκών εδεσμάτων ή για τη γλυκαντική του τσαγιού και του καφέ. 

«Είναι αναμφίβολα η πιο συναρπαστική ανακάλυψη για τη μάχη του Βατερλό τον τελευταίο καιρό», αναφέρουν οι ιστορικοί. Η έρευνα βασίζεται, επίσης, σε προηγούμενη εργασία του καθηγητή Pollard, που δείχνει ότι ορισμένα από τα οστά των νεκρών του Βατερλό αλέστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή φωσφορικού λιπάσματος. 

Η Μάχη του Βατερλό έμεινε στην Ιστορία και ως η μεγάλη νίκη της Βρετανίας (ακολούθησε η αποκαλούμενη Pax Britannica μέχρι το ξέσπασμα του A΄ Παγκόσμιου Πολέμου), που έβαλε τέλος στο ναπολεόντειο καθεστώς στην Ευρώπη. Ωστόσο, το τίμημα ήταν πολύ βαρύ. 

Περισσότεροι από 200.000 άνδρες, 60.000 άλογα και περισσότερα από 500 πυροβόλα στριμώχτηκαν σε μόλις πέντε τετραγωνικά χιλιόμετρα γης. Περίπου 50.000 στρατιώτες άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή, ενώ δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν. 
 

Πηγή: skai.gr