Mayday – Mayday: Χάος στη Βρετανία - Σενάριο πρόωρων εκλογών τώρα

Την προοπτική πρόωρων εκλογών ήγειρε με δηλώσεις του στο BBC o υπουργός Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Ο υπουργός προειδοποίησε ότι αν η Βουλή των Κοινοτήτων καταλήξει μέσα από μια διαδικασία ενδεικτικών ψηφοφοριών σε μια προσέγγιση του Brexit η οποία δε συνάδει με το μανιφέστο του κυβερνώντος κόμματος, τότε «ο κίνδυνος γενικών εκλογών αυξάνεται».

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα μπορούσε να μη θεωρήσει ότι δεσμεύεται από τη βούληση της πλειοψηφίας του νομοθετικού σώματος, αν όντως αυτή εκφραστεί με υποστήριξη σε μία εναλλακτική προσέγγιση του Brexit. Τη διαδικασία των ενδεικτικών ψηφοφοριών θα διεκδικήσουν εντός της εβδομάδας οι βουλευτές.

«Βρισκόμαστε σε κρίση, από τη στιγμή που το κοινοβούλιο προσπαθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση», σχολίασε ο κ. Μπάρκλεϊ.

Λίγο αργότερα, ο ντε φάκτο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντέιβιντ Λίντινγκτον προέβη σε δήλωση με την οποία διαψεύδει τα πολλά δημοσιεύματα ότι προαλείφεται για άμεσος διάδοχος της Τερέζα Μέι ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Όπως είπε, η στενή συνεργασία με την πρωθυπουργό σε αυτή την τεταμένη περίοδο της διαδικασίας του Brexit «θεραπεύει οποιοδήποτε ίχνος φιλοδοξίας μπορεί να έχει απομείνει».

Ο σκιώδης υπουργός Brexit των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ δήλωσε στο BBC ότι όποιος και αν αναλάμβανε την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και της χώρας δε θα άλλαζε την κατάσταση και το διχασμό στους κόλπους των Τόρις.

Ερωτηθείς δε κατά πόσο το Εργατικό Κόμμα εγγυάται ότι αν αναλάμβανε την εξουσία θα διενεργούσε δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, ο σερ Κιρ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι αυτό είναι ζήτημα που θα καθοριστεί στο μανιφέστο του κόμματος.

Ως μία «απολύτως λογική πρόταση» χαρακτήρισε πάντως τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Φίλιπ Χάμοντ μιλώντας στο Sky News το πρωί της Κυριακής.

Σημειώνεται ότι η διαδικτυακή αίτηση για ανάκληση του Άρθρου 50 έχει ξεπεράσει σε λιγότερο από τέσσερις μέρες τα 5 εκατομμύρια υπογραφές.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο - skai.gr