Μάικ Μανάτος- ΣΚΑΪ: Υψηλού επιπέδου παρέμβαση από ΗΠΑ εάν η Τουρκία κλιμακώσει κατά της Ελλάδας

Η αξιοπιστία της Άγκυρας στην Ουάσιγκτον είναι πολύ χαμηλή, τονίζει ο κος Μάνατος

Σε ετοιμότητα βρίσκεται το ελληνοαμερικανικό λόμπι ενόψει της επαναφοράς του θέματος αγοράς F16 από την Τουρκία. 

Η αξιοπιστία της Άγκυρας στην Ουάσιγκτον είναι πολύ χαμηλή λέει μιλώντας στον ΣΚΑΙ ένας από τους πλέον εξέχοντες εκπροσώπους του λόμπι ο Μάικ Μανάτος, ο  οποίος μάλιστα εκτιμά πως αν η Τουρκία κλιμακώσει έναντι της Ελλάδας η παρέμβαση των ΗΠΑ θα είναι υψηλού επιπέδου.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Η Τουρκία κλιμακώνει τη ρητορική και την επιθετικότητά της τους τελευταίους δύο μήνες με πολλαπλές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να αντιμετωπίσουν επίσημα αυτή την επιθετικότητα ;
 
Σε τρεις γενιές εργασίας στην Ουάσιγκτον με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, έχουμε δει από πρώτο χέρι την τεράστια προκατάληψη της γραφειοκρατίας προς την Τουρκία. Αλλά με αυτόν την κυβέρνηση στο Λευκό Οίκο, έχουμε κάτι μοναδικό. Για πρώτη φορά, έχουμε έναν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών που όχι μόνο περνάει την 40χρονη καριέρα του δουλεύοντας για την προώθηση των σχέσεων της Ελλάδας - ΗΠΑ και γνωρίζει προσωπικά τον Ερντογάν, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών και τον σύμβουλό του για την εθνική ασφάλεια.Έτσι είναι πολύ εξοικειωμένος με την περιοχή, δεν είναι μόνο φίλος της Ελλάδας, αλλά έχει και αξιοσημείωτο ιστορικό σε αυτά τα θέματα. Επομένως, είμαστε βέβαιοι ότι εάν τα πράγματα κλιμακωθούν, θα υπάρξει υψηλού επιπέδου συμμετοχή. Και σίγουρα στα παρασκήνια, συνεχίζει να προτρέπει την Τουρκία να κάνει το σωστό.

Η Τουρκία κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι παρενόχλησε  τα αεροσκάφη της κατά τη διάρκεια της αποστολής του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο.


Λοιπόν, κοιτάξτε, η αξιοπιστία της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον είναι αδύναμη, πολύ περιορισμένη. Νομίζω ότι τέτοιοι ισχυρισμοί είναι απολύτως γελοίοι. Από τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο NΑΤΟ το να  κατηγορεί μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει πολύ ισχυρό ρεκόρ διεθνώς και σίγουρα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα ότι κατά κάποιο τρόπο τους προκαλεί. Τα γεγονότα είναι πολύ ξεκάθαρα. Δεν υποστηρίζουν καθόλου αυτού του είδους τους ισχυρισμούς.

Γιατί πιστεύετε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει στην αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ εάν επιβληθούν περιορισμοί στη χρήση τους.

Νομίζω ότι είναι περισσότερο το παιχνίδι της Τουρκίας. Κοιτάξτε, έχασαν 14 δισεκατομμύρια δολάρια όταν αφαιρέθηκαν από το πρόγραμμα F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400. Έχουν μια γερασμένη αεροπορία. Έβαλαν τον εαυτό τους στη γωνία. Δεν έχουν άλλες επιλογές που δεν μπορούν να αγοράσουν από τη Ρωσία λόγω της εισβολής  της Ρωσίας στην Ουκρανία, ούτε μπορούν να αγοράσουν από την Κίνα. Αυτό είναι πραγματικά αυτό που πρέπει να κάνουν. Και κοιτάξτε, πρέπει να το παρακολουθήσουμε προσεκτικά από την Ουάσιγκτον, γιατί από την προοπτική των ΗΠΑ, είναι μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αμερικανική βιομηχανία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δοθούν  στην Τουρκία αυτού του είδους τα προηγμένα αεροσκάφη όταν το μόνο που θα συνεχίζει να κάνει είνια  να απειλεί έναν σύμμαχο των ΗΠΑ, την Ελλάδα. Γιατί χρειάζονται τα αεροπλάνα εκτός από το να συνεχίσουν τα προβλήματα που δημιουργούν στην περιοχή;

Τι πιστεύετε ότι προσπαθεί να πετύχει ο Ερντογάν ;
 

Λοιπόν, νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που προσπαθεί να πετύχει είναι η επανεκλογή του. Και μετά νομίζω ότι το δεύτερο πράγμα που προσπαθεί να πετύχει είναι η συνέχιση της αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με αυτόν ως Σουλτάνο. Εννοώ, ξεκάθαρα, ότι η άποψή του για τον κόσμο είναι τόσο στρεβλή με πολλούς τρόπους. Και, κοιτάξτε, η Τουρκία είναι θεωρητικά τεχνικά ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ , αλλά η συμπεριφορά της τα τελευταία δέκα χρόνια και ο Ερντογάν τους έχει φέρει πιο κοντά σε ομοϊδεάτες χώρες όπως τη Ρωσία και το Ιράν. Οπότε νομίζω ότι η Ουάσιγκτον και ο υπόλοιπος κόσμος το γνωρίζουν καλά αυτό.131317 .. Και πρέπει να αναφέρω ότι νομίζω ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Μητσοτάκης έχει κάνει εξαιρετική δουλειά  . Θεωρείται ξανά και ξανά από την οπτική γωνία της Ουάσιγκτον, από τους υπεύθυνους  χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ ως ένας πολύ αξιόπιστος, σταθερός σύμμαχος στην περιοχή, κάτι που έρχεται σε άμεση αντίθεση με το είδος της ρητορικής που χρησιμοποιούν η Τουρκία και ο Ερντογάν και οι υπουργοί του σε τακτική βάση.

Πηγή: skai.gr