Μαλί: Η στρατιωτική χούντα ανακοίνωσε πως απέτρεψε απόπειρα νέου πραξικοπήματος

Η στρατιωτική χούντα η οποία ασκεί την εξουσία στο Μαλί ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ πως την περασμένη εβδομάδα απέτρεψε απόπειρα πραξικοπήματος αξιωματικών υποστηριζόμενων από δυτικό κράτος, το οποίο δεν κατονόμασε.

Η ανακοίνωση του στρατιωτικού καθεστώτος, που αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια δελτίου ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, δεν εξήγησε τι ακριβώς συνέβη. Έκανε λόγο για συλλήψεις, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ανέφερε ακόμη ότι ενισχύθηκαν οι έλεγχοι στις εξόδους της πρωτεύουσας Μπαμακό και στα σύνορα.

Προτού δημοσιοποιηθεί η ανακοίνωση, χθες βράδυ, δεν είχε υπάρξει καμία απολύτως πληροφορία περί απόπειρας πραξικοπήματος την περασμένη εβδομάδα.

Το Μαλί, βυθισμένο σε βαθιά κρίση από το ξέσπασμα των εξεγέρσεων αυτονομιστών και τζιχαντιστών στο βόρειο τμήμα του το 2012, βίωσε δύο στρατιωτικά πραξικοπήματα από την ίδια ομάδα συνταγματαρχών, τον Αύγουστο του 2020 και τον Μάιο του 2021. Το στρατιωτικό καθεστώς τερμάτισε τη συνεργασία με τη Γαλλία και στους εταίρους της και στράφηκε στη Ρωσία για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της δράσης των τζιχαντιστών, που έχει φθάσει ως το κεντρικό τμήμα της χώρας κι έχει εξαπλωθεί σε γειτονικά κράτη, στον Νίγηρα και στην Μπουρκίνα Φάσο.

Οι στρατιωτικοί, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Ασιμί Γκοϊτά, αποκήρυξαν την αρχική δέσμευσή τους να παραδώσουν ξανά την εξουσία σε πολίτες έπειτα από τις εκλογές που υπόσχονταν ότι θα διεξάγονταν τον Φεβρουάριο του 2022.

«Με τον νοσηρό σκοπό να ματαιώσει τη δυναμική της επανίδρυσης του Μαλί, μικρή ομάδα αξιωματικών και υπαξιωματικών που εναντιώνονται στην πρόοδο αποπειράθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα τη νύχτα της 11ης προς 12η Μαΐου 2022», σύμφωνα με την ανακοίνωση της μεταβατικής κυβέρνησης, όπως αυτοαποκαλείται η στρατιωτική χούντα.

«Οι στρατιωτικοί αυτοί υποστηρίζονταν από δυτικό κράτος», κατά το κείμενο. «Η απόπειρα απετράπη χάρη στην επαγρύπνηση και στον επαγγελματισμό των δυνάμεων ασφάλειας και άμυνας».

Τα πρόσωπα που τέθηκαν υπό κράτηση θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση, που δεν δίνει καμιά πληροφορία για τις ταυτότητές τους, ή το πού κρατούνται.

Αξιωματικός του στρατού, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, έκανε λόγο για περίπου δέκα συλλήψεις και πρόσθεσε ότι γίνονται και άλλες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της στρατιωτικής χούντας «όλα τα απαραίτητα μέσα» κινητοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για να βρεθούν και να τεθούν υπό κράτηση οι συνεργοί της ομάδας.

Το καθεστώς διαβεβαίωσε ότι «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» και παρότρυνε τους πολίτες να παραμείνουν «ήρεμοι».

Ο συνταγματάρχης Γκοϊτά –αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος τον Ιούνιο του 2021– έγινε στόχος επίθεσης τον Ιούλιο, όταν άνδρας προσπάθησε να τον μαχαιρώσει. Ο συνταγματάρχης δεν έπαθε τίποτε. Ο δράστης της επίθεσης πέθανε μερικές ημέρες αργότερα. Το στρατιωτικό καθεστώς έκανε λόγο για επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του κατά τη διάρκεια της έρευνας, χωρίς καμία άλλη διευκρίνιση. Δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμιά πληροφορία για την εξέλιξη αυτής της έρευνας.

Η στρατιωτική χούντα, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής, εκφέρει λόγο πατριωτικό και διατείνεται πως υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία του Μαλί. Οι αντίπαλοί της αδυνατούν να ακουστούν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ