Κλείσιμο

Μαλί: Η στρατιωτική δικαιοσύνη διενεργεί έρευνα για τα γεγονότα στη Μουρά

Η στρατιωτική δικαιοσύνη στο Μαλί ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ ότι άρχισε να διενεργεί έρευνα για τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στη Μουρά, σε κεντρική περιοχή της χώρας, όπου μαρτυρίες κάνουν λόγο περί μαζικών εκτελέσεων αμάχων από μέλη των ενόπλων δυνάμεων και ξένους μαχητές.

Μετά τις «καταγγελίες για φερόμενος ωμότητες που διαπράχθηκαν με θύματα αμάχους (...), άρχισαν να διενεργούνται έρευνες από τη χωροφυλακή υπό τις οδηγίες του υπουργείου Άμυνας (...) για να χυθεί φως» στην υπόθεση, ενημέρωσε ο εισαγγελέας στρατοδικείου στη Μοπτί, μεγαλούπολη κοντά στη Μουρά, με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο εισαγγελέας θα μεταβεί επιτόπου «πολύ σύντομα» μαζί με ερευνητές και ιατροδικαστικούς, προστίθεται στο κείμενο.

Οι αρχές στο Μαλί, όπου την εξουσία κατέλαβε ο στρατός με το πραξικόπημα του 2020, πιέζονταν από πολλές πλευρές να διενεργήσουν ανεξάρτητη έρευνα για τα γεγονότα από την 27η ως την 31η Μαρτίου στη Μουρά, πόλη περίπου 10.000 κατοίκων σε περιοχή που συγκαταλέγεται στις κυριότερες εστίες της βίας στο Σαχέλ.

Ο στρατός και αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) δίνουν διαμετρικά αντίθετες εκδοχές των γεγονότων.

Το γενικό επιτελείο διαβεβαίωσε πως ο στρατός «εξουδετέρωσε» 203 τζιχαντιστές κατά τη διάρκεια επιχείρησης ευρείας κλίμακας. Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν μαζικές εκτελέσεις αμάχων με συνοπτικές διαδικασίες, βιασμούς και λεηλασίες από στρατιώτες και ξένους μαχητές, που πιστεύουν πως ήταν ρώσοι στρατιωτικοί ή μισθοφόροι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ