«Λύθηκε» το μυστήριο του… Somerton Man της Αυστραλίας, λέει ερευνητής

Μετά από περισσότερα από 70 χρόνια, ένας ερευνητής λέει ότι «έλυσε» το μυστήριο και ότι ο «Somerton Man» ήταν ο Καρλ Γουέμπ. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν ήταν Ρώσος πράκτορας, αλλά ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός που γεννήθηκε στη Μελβούρνη

Το 1948, το πτώμα ενός καλοντυμένου άνδρα βρέθηκε σε μια παραλία της Αυστραλίας, όπως γράφει το «BBC News». Ένα μισοκαπνισμένο τσιγάρο ακουμπούσε στο κολάρο του και στην τσέπη του υπήρχε ένας στίχος από ένα περσικό ποίημα, αλλά οι ερευνητές δεν είχαν ιδέα ποιος ήταν. Υπήρχαν πολλές θεωρίες, μεταξύ των οποίων, ότι το άτομο, που ονομάστηκε «Somerton Man», ήταν κατάσκοπος.

Μετά από περισσότερα από 70 χρόνια, ένας ερευνητής λέει ότι «έλυσε» το μυστήριο και ότι ο «Somerton Man» ήταν ο Καρλ Γουέμπ (Carl Webb). Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν ήταν Ρώσος πράκτορας, αλλά ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός που γεννήθηκε στη Μελβούρνη.

Η αστυνομία της Νότιας Αυστραλίας δεν έχει επιβεβαιώσει την ανακάλυψη, αλλά λέει ότι θα σχολιάσει σύντομα. Οι παραθεριστές βρήκαν το πτώμα ξαπλωμένο στην παραλία Somerton της Αδελαΐδας την 1η Δεκεμβρίου 1948. Ο άνδρας ήταν ντυμένος με κοστούμι και γραβάτα και φαινόταν να είναι ηλικίας 40 ή 50 ετών. Στην τσέπη του υπήρχαν εισιτήρια λεωφορείων και τρένων, τσίχλες, μερικά σπίρτα, δύο χτένες και ένα πακέτο τσιγάρα. Δεν είχε πορτοφόλι, ούτε μετρητά ούτε ταυτότητα. Οι ετικέτες στο κοστούμι του είχαν κοπεί και οι ιατροδικαστές υποπτεύθηκαν ότι είχε δηλητηριαστεί.

Ωστόσο, υπήρχαν και άλλα περίεργα ευρήματα, τα οποία προβλημάτισαν τις αρχές όπως μια βαλίτσα, ρούχα που είχαν αφαιρεθεί οι ετικέτες και ασυνάρτητα γραπτά που πιστεύεται ότι ήταν κώδικας. Κρατούσε, επίσης, ένα σκισμένο κομμάτι χαρτί με τις λέξεις «Tamam Shud», που σημαίνει «τελείωσε», τυπωμένες στα φαρσί. Τα δακτυλικά αποτυπώματα του «Somerton Man» στάλθηκαν σε όλο τον κόσμο, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να τον αναγνωρίσει. Έτσι θάφτηκε στο νεκροταφείο της Αδελαΐδας το 1949 με μια ταφόπλακα που έγραφε: «Εδώ κείτεται ο άγνωστος άνδρας που βρέθηκε στην παραλία Somerton».

Τα λείψανα του μυστηριώδους άνδρα εκταφιάστηκαν από την αστυνομία πέρυσι σε μια προσπάθεια να διαλευκανθεί η υπόθεση. Ωστόσο, ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας είχε τη δική του αποστολή για να «λύσει» το μυστήριο. Ο Derek Abbott μπόρεσε να αναλύσει το DNA του «Somerton Man» χρησιμοποιώντας τρίχες, που διατηρήθηκαν όταν οι αρχές έφτιαξαν ένα γύψινο μοντέλο του προσώπου του. Συνεργάστηκε με τη διάσημη αμερικανίδα εγκληματολόγο, Colleen Fitzpatrick, η οποία ειδικεύεται σε ανεξιχνίαστες υποθέσεις, για να δημιουργήσει ένα οικογενειακό δέντρο χρησιμοποιώντας το DNA. Και από 4000 ονόματα, το ζευγάρι το περιόρισε σε ένα, τον Carl Webb. Στη συνέχεια εντόπισαν τους εν ζωή συγγενείς του άνδρα, χρησιμοποιώντας το DNA τους για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο Γουέμπ γεννήθηκε το 1905 σε ένα προάστιο της Μελβούρνης. Ήταν ο μικρότερος από τα έξι αδέλφια του και παντρεύτηκε τη Dorothy Robertson, γνωστή ως Doff Webb. Αυτό πιθανότατα τον έφερε στην Αδελαΐδα, είπε ο καθηγητής. «Έχουμε στοιχεία ότι είχε χωρίσει από τη σύζυγό του και ότι εκείνη είχε μετακομίσει στη Νότια Αυστραλία. Έτσι, ενδεχομένως, είχε έρθει για να την εντοπίσει», δήλωσε ο καθηγητής στο ABC.

Πηγή: skai.gr