ΚΑΙΡΟΣ

Λύνουν τις διαφορές τους Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν

Σε σύμφωνο συνεργασίας κατέληξαν η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, με στόχο να λυθεί ειρηνικά η διαφορά των δύο χωρών για τη διαφιλονικούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι συνομιλίες των δύο χωρών έγιναν στη Μόσχα και όπως δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επισπεύσουν τις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις.

Ο Αζέρος Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ και ο Αρμένιος ομόλογός του Σερζ Σαρκισιάν, πλέον προτίθενται να λύσουν το θέμα δια της διπλωματικής οδού, συμφωνώντας για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, ενώ έδωσαν οδηγίες στους υπουργούς Εξωτερικών για το πως θα χειριστούν τις διαπραγματεύσεις.

Στη διαφιλονικούμενη περιοχή επικρατεί κατάπαυση πυρός από το 1994, ωστόσο σημειώνονται κατά καιρούς συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πριν την κατάπαυση του πυρός, οι μάχες ανάμεσα στις δύο χώρες είχαν στοιχίσει τη ζωή 30.000 ανθρώπων και είχαν οδηγήσει στην προσφυγιά τουλάχιστον 1.000.000 πολίτες.
Το 2006, σε δημοψήφισμα, η πλειοψηφία των κατοίκων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι περισσότεροι Αρμένιοι, ψήφισε υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους, το οποίο ωστόσο δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς.Πηγή: skai.gr