Κλείσιμο

Λουκασένκο για την ανταρσία της Wagner: Η κατάσταση μάς ξέφυγε… 

«Σκεφτήκαμε ότι θα διευθετηθεί, αλλά δεν διευθετήθηκε - Έθεσα το λευκορωσικό στρατό σε ετοιμότητα» δήλωσε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο 

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε ότι οι επίμονες εντάσεις ανάμεσα στην μισθοφορική οργάνωση Wagner και τον ρωσικό στρατό έτυχαν «κακής διαχείρισης», προκαλώντας το περασμένο σαββατοκύριακο «την αναμέτρηση» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Η κατάσταση μάς ξέφυγε», παραδέχθηκε σε δημοσιογράφους, «μετά σκεφτήκαμε ότι θα διευθετηθεί, αλλά δεν διευθετήθηκε». 

«Σε αυτήν την ιστορία, δεν υπάρχουν ήρωες» σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον στρατιωτικών και αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας, παρουσία δημοσιογράφων, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι έδωσε διαταγή στις λευκορωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα μάχης κατά την διάρκεια της ανταρσίας της Wagner.

«Εδωσα όλες τις αναγκαίες διαταγές ώστε ο στρατός να είναι έτοιμος για μάχη», δήλωσε ο Λουκασένκο, κρίσιμος σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσε το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η διαταγή του λευκορώσου προέδρου είναι ενδεικτική της ανησυχίας που προκάλεσε η σύντομη ανταρσία της Wagner. Ο αρχηγός της, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, πρέπει, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, να περιορισθεί στην Λευκορωσία, αφού δέχθηκε να βάλει τέλος στη στάση. Ο Λουκασένκο εμφανίζεται με αναβαθμισμένο κύρος μετά την επιτυχή μεσολάβησή του μεταξύ Πριγκόζιν και Πούτιν. 

Στο μεταξύ, αεροσκάφος Embraer Legacy 600, που έχει καταχωρισθεί στη Ρωσία και συνδέεται με τον επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner  σε σχετικά με τις κυρώσεις έγγραφα των ΗΠΑ, ταξίδεψε σήμερα στη Λευκορωσία από τη Ρωσία.

Ο ιστότοπος Flightradar24 δείχνει ότι το επιχειρηματικό τζετ ταξίδεψε στην Λευκορωσία νωρίς το πρωί.

Βάσει συμφωνίας που επετεύχθη με την μεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο το Σάββατο για να τερματιστεί ένοπλη ανταρσία των μισθοφόρων της Wagner ο επικεφαλής της Πριγκόζιν αναμένεται να μεταβεί στη Λευκορωσία.

Η ρωσική FSB, η πανίσχυρη υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας της Ρωσίας, ανακοίνωσε επισήμως ότι αποσύρει την δίωξη κατά της μισθοφορικής οργάνωσης-εταιρείας Wagner για στάση, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, η δίωξη τερματίσθηκε διότι οι αυτουργοί σταμάτησαν τις ενέργειες που είχαν "ως άμεσο στόχο τη διάπραξη του εγκλήματος".

Η συμφωνία με την οποία επιλύθηκε η κρίση το Σάββατο περιλαμβάνει δέσμευση του Κρεμλίνου ότι οι μαχητές της Wagner που έλαβαν μέρος στην στάση δεν θα διωχθούν και θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ