Λωρίδα της Γάζας: Σε ισχύ εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων

Σύμφωνα με αιγύπτιο αξιωματούχο και παλαιστινιακές πηγές, το Κάιρο, που παραδοσιακά διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στα μέρη, εξασφάλισε τη συναίνεση και των δύο πλευρών για τεθεί σε ισχύ εκεχειρία στις 22:00 εχθές το βράδυ.

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τέθηκε σε ισχύ χθες Σάββατο το βράδυ έπειτα από πέντε ημέρες πολέμου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με απολογισμό 35 νεκρούς.

Σύμφωνα με αιγύπτιο αξιωματούχο και παλαιστινιακές πηγές ενήμερες για τη συμφωνία, το Κάιρο, που παραδοσιακά διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στα μέρη, εξασφάλισε τη συναίνεση και των δύο πλευρών για τεθεί σε ισχύ εκεχειρία στις 22:00 [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

Όμως μερικές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν περίπου ένα τέταρτο της ώρας αφού θεωρητικά τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός και ακολούθησαν ισραηλινά πλήγματα, πριν αποκατασταθεί κατά τα φαινόμενα η ηρεμία και Παλαιστίνιοι βγουν κατά εκατοντάδες στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας, που ήταν έρημοι εδώ και μέρες.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, δυο ακόμη ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας μετά τις 23:00, χωρίς να υπάρξουν θύματα, πέρα από τρεις ανθρώπους που τραυματίστηκαν καθώς έσπευδαν στα καταφύγια, σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Η πολύνεκρη κλιμάκωση της βίας αυτή την εβδομάδα ήταν η χειρότερη από τον περασμένο Αύγουστο. Άρχισε την Τρίτη, με ισραηλινά πλήγματα που σκότωσαν τρία στελέχη του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, το οποίο το Ισραήλ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.

Το Ισραήλ και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ ευχαρίστησαν την Αίγυπτο για τη μεσολάβησή της.

«Τα δύο μέρη συμφώνησαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός από τις 22:00», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ αλ Χίντι, στέλεχος του πολιτικού βραχίονα του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Ο Τσάχι Χανέγκμπι, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, φάνηκε επίσης εμμέσως πλην σαφώς να επιβεβαιώνει την εκεχειρία, προειδοποιώντας ωστόσο πως το Ισραήλ θα ανταποδώσει περαιτέρω επιθέσεις, ευχαριστώντας την Αίγυπτο για τις «σπουδαίες προσπάθειες» που κατέβαλε, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ηρεμία» για «ηρεμία»

«Η απάντηση του Ισραήλ στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία» ήταν πως «η αντίδραση στην ηρεμία θα είναι η ηρεμία και ότι εάν το Ισραήλ υποστεί επίθεση ή απειληθεί θα συνεχίσει να κάνει ό,τι πρέπει να κάνει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», σύμφωνα με τον κ. Χανέγκμπι.

Από την πλευρά του κ. Αλ Χίντι αναφέρθηκε σε δέσμευση του Ισραήλ να πάψει να βάζει στο στόχαστρο μαχητές. «Το Ισραήλ ανέλαβε δεσμεύσεις που δεν είχαν υπάρξει ποτέ πριν» και «η αντίσταση έκανε προόδους ως προς αυτό», έκρινε.

Ως το βράδυ χθες Σάββατο η Λωρίδα της Γάζας ζούσε στον ρυθμό των ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων και οι ζώνες του Ισραήλ που γειτονεύουν με τον παλαιστινιακό μικροσκοπικό παραθαλάσσιο θύλακα σε αυτόν των σειρήνων που προειδοποιούσαν για εισερχόμενες ρουκέτες, που σήμαιναν ότι έπρεπε να πάνε σε καταφύγια.

Ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ, εξέφρασε λίγη ώρα προτού τεθεί η κατάπαυση του πυρός σε ισχύ την ικανοποίησή του διότι οι δυνάμεις του πέτυχαν, κατ’ αυτόν, «σημαντικούς στόχους» σε «αυτή την εκστρατεία».

Από την άλλη, στη Λωρίδα της Γάζας, υπό ασφυκτικό ισραηλινό αποκλεισμό αφότου πήρε την εξουσία στον θύλακα εκεί η Χαμάς, το 2007, το υπουργείο Εσωτερικών κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό πως επικέντρωσε τα πλήγματά του σε «μη στρατιωτικούς στόχους» και «σε πολυκατοικίες».

Χθες το απόγευμα, κατά τον ισραηλινό στρατό, ρουκέτα έπεσε σε αγροτική έκταση στη Σοκέντα, σε απόσταση μικρότερη από δέκα χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας, τραυματίζοντας παλαιστίνιο εργάτη γης, ο θάνατος του οποίου διαπιστώθηκε κατόπιν σε νοσοκομείο.

Ο θάνατος αυτός αύξησε σε 34 τον αριθμό των Παλαιστίνιων που σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες από την Τρίτη. Στην ισραηλινή πλευρά, γυναίκα περίπου ογδόντα ετών σκοτώθηκε την Πέμπτη στη Ρεχοβότ, στο κεντρικό Ισραήλ.

6 διοικητές, 13 άμαχοι

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν χθες νέες υλικές ζημιές από ισραηλινά πλήγματα σε κατοικημένες περιοχής στη Μπέιτ Λαχίγια, στη Γάζα (βόρεια), όπως και στη Ντέιρ ελ Μπάλα (κεντρικά).

Ανάμεσα στους 34 νεκρούς Παλαιστίνιους συγκαταλέγονται 6 στελέχη του στρατιωτικού βραχίονα του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, μαχητές της οργάνωσης, καθώς και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), άλλου ένοπλου κινήματος.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον 13 παλαιστίνιων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων επτά παιδιών. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως τέσσερις άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν από παλαιστινιακές ρουκέτες που έπεσαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τσαχάλ ανέφερε ακόμη ότι από την Τρίτη επλήγησαν 371 «στόχοι» και ότι εκτοξεύθηκαν 1.230 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, εκ των οποίων 370 και πλέον αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας και 970 μπήκαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Η Λωρίδα της Γάζας, μικροσκοπικός θύλακας που μαστίζει η φτώχεια και η ανεργία, με 2,3 εκατομμύρια παλαιστίνιους κατοίκους, έχει μετατραπεί σε θέατρο αρκετών πολέμων ανάμεσα σε παλαιστινιακά ένοπλα κινήματα και το Ισραήλ από το 2008.

Τον Αύγουστο του 2022, τρεις ημέρες εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ είχαν απολογισμό 49 νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά, συμπεριλαμβανομένων 19 παιδιών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εκτοξεύθηκαν πάνω από χίλιες ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ, με απολογισμό τρεις τραυματίες, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ