Λονδίνο για συμφωνία με ΕΕ: Παραμένουν πολύ μεγάλα κενά – "Πάγος" και από ΕΕ

Το δείπνο του Μπόρις Τζόνσον με την πρόεδρο της Κομισιόν ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - με στόχο να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών έληξε χωρίς συμφωνία. Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι "παραμένουν πολύ μεγάλα κενά", αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, με "αποφασιστικότητα" έως την Κυριακή σχετικά με το εάν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε δε ότι οι δύο πλευρές είναι ακόμη "μακριά".  

Οι συνομιλίες μεταξύ του επικεφαλής διαπραγματευτή του Ηνωμένου Βασιλείου Λόρδου Φροστ και του Μισέλ Μπαρνιέ θα συνεχιστούν αργότερα στις Βρυξέλλες. Οι δύο διαπραγματευτές παρευρέθηκαν επίσης στην τρίωρη συνάντηση δείπνου μεταξύ Τζόνσον και φον ντερ Λάιεν. 

Δημοσιογράφος του BBC δήλωσε ότι το δείπνο "προφανώς είχε πάει άσχημα" και ότι οι πιθανότητες του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την μεταβατική περίοδο μετά το Brexit στο τέλος του έτους χωρίς σταθερή συμφωνία ήταν ένα "μεγάλο βήμα πιο κοντά".  

Ο χρόνος τελειώνει για να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε το Ηνωμένο Βασίλειο σταματά να ακολουθεί τους εμπορικούς κανόνες της ΕΕ. Παραμένουν σημαντικές διαφωνίες σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα, τους κανόνες ανταγωνισμού των επιχειρήσεων και τον τρόπο εποπτείας της συμφωνίας.
 

Πηγή: skai.gr