Λονδίνο: Άνθρωποι στήνονται ήδη στην ουρά για το λαϊκό προσκύνημα στην Ελισάβετ  - Εκτιμήσεις για πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμου (φωτογραφίες) 

Προσέλευση κόσμου παρόμοια με την κηδεία της Νταϊάνα βλέπουν οι αρχές.   

Εκατοντάδες άνθρωπο έχουν αρχίσει ήδη και «κατασκηνώνουν» στο Λονδίνο κατά μήκος της διαδρομής που έχει οριστεί για την ουρά στο λαϊκό προσκύνημα της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ, το φέρετρο της οποίας θα εκτίθεται από αύριο το απόγευμα μέχρι και την Δευτέρα το πρωί στο στο Westminster Hall, το παλαιότερο κτίριο στο βρετανικό κοινοβουλευτικό συγκρότημα. 

Λονδίνο

Οι διοργανωτές λένε ότι η αναμονή για να δει κάποιος το βασιλικό φέρετρο μπορεί να φτάσει και τις 35 ώρες και έχουν δώσει σαφείς οδηγίες για το τι θα πρέπει να φορούν και να έχουν μαζί τους, ώστε να περάσουν από τα σημεία ελέγχου.

Οι αρχές υπολογίζουν πως πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα βρίσκονται στους δρόμους του Λονδίνουν την ημέρα της κηδείας, κατά μήκος της διαδρομής όπου θα περάσει η νεκρική πομπή - προσέλευση κόσμου παρόμοια με την πρωτοφανή από άποψη κόσμου κηδεία της Νταϊάνα. 

Περισσότερες από 700 χιλιάδες κόσμου πιστεύεται ότι θα θελήσει να πάρει μέρος στο λαϊκό προσκύνημα της βασιλικής σορού αλλά δεν θα μπορέσουν όλοι να τα καταφέρουν. 

Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι το Ουέστμινστερ Χολ, όπου θα εκτίθεται η σορός της βασίλισσας, έχει χωρητικότητα περίπου 350.000 ατόμων γι΄αυτό και είναι πολύ πιθανό να «κοπεί» η ουρά, πριν προλάβουν να μπουν όλοι. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα

- Αργά το βράδυ σήμερα η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ θα μεταφερθεί αεροπορικώς, με αεροσκάφος της RAF, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Νόρθχολντ του δυτικού Λονδίνου. Θα την συνοδεύει η πριγκίπισσα 'Αννα, κόρη της βασίλισσας, και ο ηγούμενος του βασιλικού παρεκκλησίου της Σκωτίας, αιδεσιμότατος Ντέιβιντ Φέργκιουσον. Η πτήση αναμένεται να διαρκέσει 50 λεπτά.

- Την σορό θα υποδεχθεί άγημα της Βασιλικής Αεροπορίας και γύρω στις 9 ώρα Ελλάδος θα αναχωρήσει οδικώς για το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Εκεί θα την υποδεχθεί το άγημα της Φρουράς του Βασιλιά παρουσία του Βασιλιά Καρόλου Γ', της συζύγου του και άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας. Το φέρετρο θα τοποθετηθεί στην αίθουσα Bow Row του Μπάκιγχαμ για να έχει την ευκαιρία το προσωπικό του παλατιού να πει το τελευταίο του αντίο στην βασίλισσα.

- Αύριο, Τετάρτη, στις 4:22 (ώρα Ελλάδος) η σορός από το παλάτι του Μπάκιγχαμ θα ξεκινήσει για το βρετανικό κοινοβούλιο όπου θα τοποθετηθεί στην κεντρική τού αίθουσα για λαϊκό προσκύνημα. Το φέρετρο θα μεταφερθεί πάνω σε κιλλίβαντα συνοδεία στρατιωτικού αγήματος. Θα το συνοδεύουν επίσης συγγενείς της βασίλισσας Ελισάβετ. Το λαϊκό προσκύνημα στο βρετανικό κοινοβούλιο θα ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας και θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί την ημέρα της κηδείας, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.

- Το απόγευμα της Δευτέρας, η σορός θα μεταφερθεί για να ταφεί στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ, εκεί όπου είχε τελεστεί η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.

Πηγή: skai.gr