Λονδίνο: Αξιόπιστη η πληροφορία για τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας είπε σε τηλεδιάσκεψη με Βρετανούς βουλευτές το βράδυ της Τετάρτης ότι οι Αφγανοί που θέλουν να φύγουν από τη χώρα τους θα πρέπει «να εξερευνήσουν άλλη δίοδο» προς την ασφάλειά τους αν δεν έχουν ήδη κληθεί να περιμένουν στρατιωτική πτήση αναχώρησης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Παραδεχόμενος ότι δεν είναι εύκολο να λέει κάτι τέτοιο, σημείωσε ότι θα υπάρξει ένα συγκεκριμένο σημείο στο οποίο η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει τη λήξη αυτών των εκτάκτων πτήσεων από την Καμπούλ.

«Εγώ δε θα πήγαινα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αν δεν έχω κληθεί», είπε ο κ. Γουάλας. Πρόσθεσε ότι μια προσπάθεια να περάσει κανείς τα αφγανικά σύνορα προς μία «τρίτη χώρα» ίσως ναι είναι «καλύτερη επιλογή» για τους απεγνωσμένους να φύγουν Αφγανούς.

Η σύσταση του Βρετανού Υπουργού Άμυνας έγινε ενώ το Foreign Office καλούσε με ανανεωμένη ταξιδιωτική σύσταση τους Βρετανούς υπηκόους να μη μεταβαίνουν προς το αεροδρόμιο της βρετανικής πρωτεύουσας λόγω της έκρυθμης κατάστασης και της «συνεχιζόμενης και υψηλής απειλής τρομοκρατικής επίθεσης».

Οι Βρετανοί που βρίσκονται ήδη στην περιοχή του αεροδρομίου καλούνται να απομακρυνθούν προς ασφαλή τοποθεσία και να αναμένουν περαιτέρω καθοδήγηση.

Σε πρωινές δηλώσεις του ο Υφυπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπι τόνισε ότι με βάση πληροφορίες ασφαλείας η απειλή για μια «θεαματική» και «αποτρόπαιη» τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος είναι «πολύ επικείμενη, πολύ αξιόπιστη και πολύ θανάσιμη».

Ερωτηθείς αν μια επίθεση θα μπορούσε να γίνει εντός ωρών, απάντησε καταφατικά.

Είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προγραμματίσει 11 πτήσεις από την Καμπούλ για σήμερα, αλλά ότι δεν μπορεί να μην προειδοποιήσει τον κόσμο για την τρομοκρατική απειλή.