Λιβύη: Τη συνάντηση Δένδια - Χαφτάρ καταγγέλλει η Τρίπολη

Ο υπουργός Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Μοχάμαντ Τάχαρ Σιάλα κατήγγειλε, σε ανακοίνωσή του, τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με αξιωματούχους της παράλληλης κυβέρνησης του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Σιάλα έκανε λόγο «για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και των περιφερειακών οργανισμών (...) οι οποίες όλες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση" της Λιβύης».

Δένδιας: Επαφές με μια πλευρά που στηρίζει καθαρά τις ελληνικές θέσεις

Σχετικά με το ταξίδι του, στη Βεγγάζη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δήλωσε το πρωί στην τηλεόραση OPEN, ότι «αφορούσε επαφή με μία πλευρά, η οποία καθαρά απ' τις δηλώσεις της στηρίζει και στήριξε τις ελληνικές θέσεις».

«Μετά από τη στάση της κυβέρνησης της Τρίπολης, νομίζω ήταν προφανές ότι η ελληνική πλευρά έπρεπε να έχει μία σαφή εικόνα για την υπόλοιπη θεσμική συγκρότηση αυτού που σήμερα είναι το παζλ στη Λιβύη και αναφέρομαι στο Κοινοβούλιο, του οποίου ο πρόεδρος ήταν στην Αθήνα, και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον στρατάρχη Χαφτάρ», σημείωσε ο κ. Δένδιας. «Ο επικεφαλής του λιβυκού στρατού, όπως και εμείς, θεωρεί ότι οι συμφωνίες αυτές είναι άκυρες και ανύπαρκτες», τόνισε και πρόσθεσε πως αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδος, είναι και της Λιβύης, του λιβυκού λαού και της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, επισήμανε ότι «η Ελλάδα στηρίζει, με όλες τις δυνάμεις αλλά και με όλο της το διπλωματικό κεφάλαιο, την ειρηνευτική διαδικασία».

«Εμείς υποστηρίζουμε τη διαδικασία του Βερολίνου και επ' αυτού ρητά συμβουλεύσαμε και τον στρατάρχη Χαφτάρ και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να συμμετέχουν στη διαδικασία και να βρεθεί μία λύση», συμπλήρωσε.

Πηγή: Skai.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ