Λιβύη: Tα όπλα που σίγησαν και το αγκάθι των ξένων στρατευμάτων

Τα όπλα μπορεί να σίγησαν στην Λιβύη, η χώρα όμως, την οποία θα επισκεφθεί αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από το Νίκο Δένδια, βρίσκεται σε μια εύθραυστη ισορροπία και έχει μπροστά της έναν μακρύ δρόμο μέχρι τις εκλογές και την ομαλοποίηση.

Μεγάλο "αγκάθι" σε αυτή την διαδρομή αποτελεί η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφορικών στρατευμάτων που παραμένουν στα εδάφη της μετά τον εξαετή εμφύλιο πόλεμο.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Λιβύη σε αυτή την πορεία, απαραίτητη συνθήκη όμως είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και βεβαίως όλων των μισθοφόρων.

Στα δυτικά της χώρας, όπου τον έλεγχο είχαν οι δυνάμεις του Σάρατζ, παραμένουν περίπου 6.000 μισθοφόροι, κυρίως Σύροι τους οποίους μετέφερε η Άγκυρα με αεροπορικά μέσα, ενώ η Τουρκία διατηρεί αντιαεροπορικά όπλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα, άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα. 

Στον αντίποδα, στις περιοχές που είχε υπό τον έλεγχό του ο Στρατάρχης Χαφτάρ, παραμένουν Ρώσοι μισθοφόροι της εταιρείας Βάγκνερ, ομάδες καταδρομών, αεροσκάφη, ελικόπτερα και τεθωρακισμένα που μετέφερε η Μόσχα, αλλά και άγνωστος αριθμός μαχητών που έστειλε το Σουδάν μετά από αίτημα του Χαφτάρ. 

 
Από την πλευρά της η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη, τόνισε πως είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφος της.

Μήνυμα για την άμεση αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από την Λιβύη έστειλε και ο πρόεδρος ευρωπαϊκού συμβουλίου από την Τρίπολη.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε πως όλοι οι ξένοι μαχητές και τα στρατεύματα πρέπει να φύγουν από τη χώρα. Η εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και ο σεβασμός του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ θα είναι καθοριστικής σημασίας

Ταυτόχρονα, η χώρα οδηγείται σε εκλογές με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που προέκυψε στις 15 Μαρτίου να εκπροσωπεί όλα τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα του εμφυλίου. 

Η νέα κυβέρνηση έχει μάλιστα και άρωμα Καντάφι, αφού ο πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα είχε υπηρετήσει το καθεστώς ως τεχνοκράτης. Ο Επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ αλ-Μένφι  καθώς και τρεις υπουργοί προέρχονται από τα ανατολικά της χώρας, ο αντιπρόεδρος Χουσεΐν αλ-Λάφι μαζί με τέσσερις υπουργούς από την Τρίπολη ενώ τους Τουαρέγκ του Φεζάν εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος Μούσα αλ-Κούνι και πέντε υπουργοί. 

Η Λιβύη πάντως εξακολουθεί να παραμένει χωρισμένη στη μέση αν και οι αντιμαχόμενες πλευρές προχωρούν σε ανταλλαγές αιχμαλώτων με την απελευθέρωση 120 μαχητών του Χαφτάρ την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: skai.gr