Λιβύη: Σε διαθεσιμότητα η ΥΠΕΞ μετά τη συνάντησή της με τον ισραηλινό ομόλογό της

Σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο, η υπουργός "τίθεται προσωρινά σε διαθεσιμότητα" και θα διενεργηθεί "διοικητική έρευνα" σε βάρος της από επιτροπή με προεδρεύουσα την υπουργό Δικαιοσύνης.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε από τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νάιλα αλ Μανγκούς.

Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά τη γνωστοποίηση εχθές, Κυριακή, της συνάντησης που είχε η κυρία Μανκγκούς την περασμένη εβδομάδα με τον ισραηλινό ομόλογό της.

Σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που αναρτήθηκε στο facebook, η υπουργός "τίθεται προσωρινά σε διαθεσιμότητα" και θα διενεργηθεί "διοικητική έρευνα" σε βάρος της από επιτροπή με προεδρεύουσα την υπουργό Δικαιοσύνης.

Τη συνάντηση των δύο υπουργών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ

Τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ισραήλ και Λιβύης ανακοίνωσε εχθές το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργος Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν, σε δήλωσή του, ανέφερε ότι μίλησε με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης "για τις μεγάλες δυνατότητες των δύο χωρών από τις σχέσεις τους, καθώς και για τη σημασία της διαφύλαξης της κληρονομιάς του λιβυκού εβραϊσμού, η οποία περιλαμβάνει τη συντήρηση και αποκατάσταση των συναγωγών και των εβραϊκών νεκροταφείων στη χώρα".

Αυτό είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, ένα "πρώτο βήμα στη σχέση μεταξύ Ισραήλ και Λιβύης".

"Το μέγεθος και η στρατηγική θέση της Λιβύης προσφέρουν μια τεράστια ευκαιρία για το κράτος του Ισραήλ", πρόσθεσε.

Η Λιβύη, που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Η πλειονότητα του εβραϊκού πληθυσμού της Λιβύης εγκατέλειψε τη χώρα κατά τη διάρκεια της 20ετίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως για να πάει στο Ισραήλ.

Μερικές εκατοντάδες Εβραίοι ζούσαν ακόμα στη χώρα την εποχή του πραξικοπήματος του Μουάμαρ Καντάφι το 1969, ο οποίος στη συνέχεια τους εκδίωξε, κατέσχεσε τις περιουσίες τους και κατέστρεψε συναγωγές.

Το Ισραήλ έχει εξομαλύνει τις σχέσεις του με ορισμένες αραβικές χώρες τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Νετανιάχου έχει επικριθεί από τις αραβικές χώρες μετά το κύμα βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη συνεχιζόμενη εποικιστική δραστηριότητα στο έδαφος αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ