Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 25ης Μαρτίου λόγω παρέλασης: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί Παρασκευή και Σάββατο στην Αθήνα

Που θα απαγορευτεί σταδιακά η στάση, η στάθμευση και η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αθήνα  - Στις 25 Μαρτίου θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων -  Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και στη Θεσσαλονίκη 24 και 25 Μαρτίου

Κλείσιμο

Λιβύη: Oι τουρκικοί όροι για την εκεχειρία και η ευθεία απειλή στον Χαφτάρ

Μόνο η απόσυρση των δυνάμεων του Χαφτάρ από ζωτικής σημασία περιοχές στα κεντρικά και δυτικά της χώρας, θα μπορούσε να κάνει την κυβέρνηση της Λιβύης να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στους Financial Times.

Παράλληλα, ο τούρκος ΥΠΕΞ διαμήνυσε πως  η κυβέρνηση της Τρίπολης- που υποστηρίζεται από την Άγκυρα- είναι αποφασισμένη να επανεκκινήσει την επίθεση της κατά της Σύρτης και της Τζιούφρα, προσθέτοντας πως η Άγκυρα θα συνδράμει την Τρίπολη στην επίθεση κατά του Χαφτάρ, καθώς οι επιδιώξεις της είναι «νόμιμες και λογικές».

Ο Τσαβούσογλου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης αλ Βατίγια την περασμένη εβδομάδα, η οποία χτυπήθηκε από αεροσκάφη αγνώστου ταυτότητας. 

Δεν επιθυμούμε κλιμάκωση στην περιοχή ή πόλεμο δήλωσε κάνοντας λόγο παρόλα αυτά για υποστηρικτές στον Χαφτάρ, που, όπως είπε χαρακτηριστικά "επιθυμεί να ανατρέψει με την βία την κυβέρνηση" .

Όπως διευκρίνισε, γίνεται έρευνα για να βρεθεί ο υπαίτιος και συμπλήρωσε ότι ασχέτως της ταυτότητάς του, όποιος και αν είναι «θα πληρώσει».

Σύμφωνα με τον τούρκο ΥΠΕΞ, από την επίθεση δεν υπήρχαν απώλειες ανάμεσα στο τουρκικό προσωπικό της βάσης ενώ για το περιστατικό διεξάγεται έρευνα.

Υπενθυμνίζεται πως την ίδια ώρα ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ δήλωσε το Σάββατο 11/7, ότι θα διατηρήσει τον αποκλεισμό της παραγωγής πετρελαίου και των εξαγωγών, κάτι το οποίο όπως επισημαίνει η National Oil Corp (NOC) έχει κοστίσει στη χώρα χαμένα έσοδα 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η φόρτωση ενός πρώτου δεξαμενόπλοιου από τον Ιανουάριο με αποθεματικό πετρέλαιο οδήγησε την NOC να άρει την ανωτέρα βία σε όλες τις εξαγωγές, αν και προειδοποίησε ότι η ζημιά σήμαινε ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του LNA, Ahmed Mismari, δήλωσε ότι τα πετρελαιοφόρα πεδία και τα λιμάνια της χώρας «είναι κλειστά έως ότου εφαρμοστούν οι εντολές του λαού της Λιβύης», θέτοντας όρους για την άρση του αποκλεισμού.

Η Λιβύη έχει χωριστεί από το 2014 μεταξύ του GNA στην Τρίπολη, ο οποίος αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, και του LNA στα ανατολικά της χώρας που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ, το πετρέλαιο παράγεται και εξάγεται από την NOC με έσοδα που ρέουν στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης. Και τα δύο ιδρύματα εδρεύουν στην Τρίπολη, αλλά τα χρήματα χρηματοδοτούν φορείς του δημόσιου τομέα και τους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων σε όλα τα μέρη της χώρας σε πρώτη γραμμή.

Πηγή: Financial Times

Πηγή: Anadolu