Λιβύη: Έτοιμος να διαπραγματευτεί ο Καντάφι;

Ο Μουαμάρ Καντάφι παραμένει στη Λιβύη και είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τους αντικαθεστωτικούς σύμφωνα με δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο εκπρόσωπος του Μούσα Ιμπραήμ.

Ο Ιμπραήμ κάλεσε τα κεντρικά γραφεία του πρακτορείου Associated Press στη Νέα Υόρκη αργά το βράδυ του Σαββάτου, και δήλωσε ότι καλεί από την Τρίπολη, ότι ο Καντάφι είναι ακόμη στη Λιβύη και ότι έθεσε έναν από τους γιους του τον αλ Σαάντι, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων. Οι άνθρωποι του AP δηλώνουν ότι αναγνώρισαν τη φωνή του Ιμπραήμ.

Πάντως, οι αντικαθεστωτικοί ζητούν την παράδοσή του και αρνούνται κάθε διαπραγμάτευση.

Η κατάσταση δυσκολεύει για τον Καντάφι: Σε απόσταση 30 μόλις χιλιομέτρων από τη Σύρτη, τελευταίο προπύργιο και γενέτειρα του λίβυο ηγέτη, βρίσκονται πλέον οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί όπως υποστηρίζει εκπρόσωπός τους, ενώ ήδη έχουν καταλάβει το Μπεν Τζαουάντ.

Και τα πέντε διυλιστήρια της Λιβύης βρίσκονται εκτός λειτουργίας εξαιτίας της μη παραγωγής αργού πετρελαίου και των ζημιών που έχουν υποστεί οι εγκαταστάσεις τους, ανακοίνωσε η πετρελαϊκή εταιρία AGOCO, οι εργαζόμενοι της οποίας έχουν προσχωρήσει στους αντικαθεστωτικούς.

«Τα διυλιστήρια δεν λειτουργούν. Δεν μπορούν να προμηθευτούν αργό πετρέλαιο. Ορισμένα είναι σε κακή κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας Αμπντελτζαλίλ Μαγιούφ.

Η AGOCO πρώην θυγατρική της λιβυκής Εθνικής Εταιρίας Πετρελαίου (Libyan National Oil Company) στέλνει αργό πετρέλαιο σε τρία από τα πέντε διυλιστήρια της χώρας: του Τομπρούκ, του Ρας Λανούφ και του Σαρίρ.

Ο Μαγιούφ διευκρίνισε πως το διυλιστήριο του Τομπρούκ έκλεισε προσωρινά για εργασίες συντήρησης και τα άλλα δύο αν και βρίσκονται σε καλή κατάσταση δεν εφοδιάζονται με αργό πετρέλαιο. Δεν έχει γίνει γνωστό για ποιό λόγο δεν λειτουργούν τα άλλα δυο διυλιστήρια της Λιβύης, αυτά της Μπρέγκα και της Ζαουίγια.

Η Λιβύη έχει τη δυνατότητα παραγωγής 378.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα. Η επαναλειτουργία των διυλιστηρίων εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα επαναληφθεί η παραγωγή αργού πετρελαίου στη χώρα. Η AGOCO επισημαίνει πως μπορεί να αρχίσει την άντληση αργού πετρελαίου μέσα σε εβδομάδες στο Σαρίρ και τη Μέσια. Οι εργασίες αποκατάστασης έχουν ολοκληρωθεί στις δύο αυτές μονάδες και 1.000 ως 2.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και ελικόπτερα ελέγχουν την περιοχή, σύμφωνα με τον Μαγιούφ.

Στο μεταξύ, πέντε γυναίκες μέλη της επίλεκτης ομάδας σωματοφυλάκων του Μουάμαρ Καντάφι ισχυρίζονται ότι βιάστηκαν και κακοποιήθηκαν από τον ίδιο, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Sunday Times of Malta.

Οι γυναίκες αποκάλυψαν στην ψυχολόγο Σεχάμ Σεργκέουα, στη Βεγγάζη, ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον Καντάφι και τους γιους του, πριν απολυθούν όταν «τις βαρέθηκαν».
Οι κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται στα στοιχεία που έχει αναλάβει να συγκεντρώσει η Σεργκέουα για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Μια από τις γυναίκες δήλωσε πως την εκβίασαν να ενταχθεί στην ομάδα των σωματοφυλάκων, που πιστεύεται ότι την αποτελούσαν 400 γυναίκες, με μια κατηγορία που κατασκεύασε το καθεστώς εναντίον του αδελφού της.
Πηγή: skai.gr