Ο ιταλικός παράγοντας ενεργοποιείται όλο και περισσότερο στη Λιβύη. Ο Λουίτζι ντι Μάιο πραγματοποίησε την Τρίτη αιφνιδιαστική επίσκεψη, αφενός για να πιέσει για τον οριστικό τερματισμό του αιματηρού εμφυλίου πολέμου μετά από τις πρωτοβουλίες κατάπαυσης του πυρός από την κυβέρνηση της Τρίπολης και το λιβυκό κοινοβούλιο, αφετέρου για ιταλικές επενδύσεις στη χώρα.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Φαγέζ αλ Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη, πριν κατευθυνθεί στην ανατολική Λιβύη για να συναντηθεί με την Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ, ανέφεραν αξιωματούχοι της Λιβύης.

Ο Σάρατζ ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός στις 21 Αυγούστου και ζήτησε την αποστρατικοποίηση της στρατηγικής σημασίας πόλης της Σύρτης, καθώς και της γειτονικής πόλης αλ Τζούφρα, πράγμα που θα σήμαινε την απόσυρση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που τις ελέγχει. Η Σύρτη είναι η πύλη προς τους μεγάλους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης που ελέγχονται επίσης από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Ο Σάλεχ, σύμμαχος του στρατάρχη, είπε ότι υποστηρίζει την αποστρατικοποίηση της Σύρτης αλλά δεν έκανε λόγο για τη Τζούφρα. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία ήρθε μετά από διεθνείς πιέσεις, θεωρήθηκε ως σημαντική εν μέσω αυξανόμενων φόβων για νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών, ωστόσο ο Χαλίφα Χαφτάρ την απέρριψε.

Το γραφείο Τύπου του Σάρατζ ανέφερε σε δήλωσή του ότι συζήτησε με τον Ντι Μάιο «σημεία συμφωνίας» με τον Σάλεχ σχετικά με την εφαρμογή μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και της αποστρατικοποίησης της Σύρτης και της Τζούφρα. 

Η Ρώμη όμως ενδιαφέρεται και για μπίζνες στη Λιβύη, όπως έκανε και επί Μουαμάρ Καντάφι. Το γραφείο του Σάρατζ ότι ο λίβυος πρωθυπουργός συζήτησε με τον Ντι Μάιο για την επιτάχυνση της επιστροφής των ιταλικών κατασκευαστικών και μηχανολογικών εταιρειών στη Λιβύη, όπου για δεκαετίες συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό σε «χρυσοφόρα» κατασκευαστικά έργα.

Το ιταλικό κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε νωρίτερα την Τρίτη ότι ο Ντι Μάιο προσπαθούσε να αναβιώσει το σχέδιο του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πάνω από μια δεκαετία πριν, για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα διασχίζει τη Λιβύη, και θα ονομαζόταν «λεωφόρος ειρήνης», καθώς κι ένα νέο διεθνές αεροδρόμιο για την Τρίπολη. 

Ο επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπόρελ συναντήθηκε επίσης με τον Σάρατζ στην Τρίπολη. Συζήτησαν τη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ IRINI, η οποία προσπαθεί να επιβάλει εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη χώρα που έχει υποστεί σύγκρουση. Ο Σάρατζ ζήτησε στην επιχείρηση να συμπεριληφθεί και η μεταφορά όπλων από αέρος και ξηράς. 

Πηγή: skai.gr