Χιλιάδες κόσμου και χειροκροτήματα στη σιωπηρή νεκρική πομπή της σορού της Ελισάβετ προς το Westminster Hall (βίντεο - φωτογραφίες)

Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκ. άνθρωποι θα θελήσουν να αποχαιρετίσουν από κοντά τη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν ουρές χιλιομέτρων για να δουν την πένθιμη πομπή και προλάβουν να συμμετέχουν στο τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα στο οποίο θα εκτίθεται σε λίγη ώρα η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ στο Westminster Hall.

Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκ. άνθρωποι θα θελήσουν να αποχαιρετίσουν από κοντά τη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το φέρετρο με τη σορό μεταφέρθηκε με σιωπηλή πομπή από μέλη του βασιλικού ιππικού πάνω σε κιλλίβαντα στο κτίριο που στεγάζει το κοινοβούλιο, σε μία διαδρομή μήκους περίπου 1.800 μέτρων, η οποία διήρκεσε 40 λεπτά. 

Η βασιλικη οικογένεια

Το φέρετρο είναι σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο και πάνω του είναι τοποθετημένο το Αυτοκρατορικό Στέμμα, το οποίο μεταξύ άλλων κοσμείται από πετράδι κομμένο από το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, γνωστό ως Cullinan.

Ελισάβετ κηδεία

Τη σορό της εκλιπούσης βασίλισσας συνόδευαν μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ πεζή ακολουθούσαν ο βασιλιάς Κάρολος και τα άλλα τρία παιδιά της Ελισάβετ και στην δεύτερη σειρά τα εγγόνια της, ανάμεσά τους και οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. 

Κάρολος Ουίλιαμ

Από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας μόνο οι πρίγκιπες Χάρι και Άντριου δεν φορούν στρατιωτικές στολές καθώς έχουν αποποιηθεί τα βασιλικά τους καθήκοντα και προνόμια.

Χάρι-Γουίλιαμ

Η πομπή γίνεται υπό τους ήχους πένθιμων κανονιοβολισμών από το Hyde Park και της καμπάνας του ανακαινισμένου Big Ben.

Στο κοινοβούλιο το φέρετρο θα υποδεχθούν ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων και ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων ενώ θα το παραλάβουν και οι Γρεναδιέροι Φρουροί του Λόχου της Βασίλισσας οι οποίοι και θα το τοποθετήσουν στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου σε υπερυψωμένο βάθρο. Θα ακολουθήσει 20λεπτη λειτουργία με πρωτοστατούντα τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι.

Αμέσως μετά το πέρας της λειτουργίας τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα επιστρέψουν στο Μπάκιγχαμ οδικώς και στις 7 ώρα Ελλάδος θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί της κηδείας τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: skai.gr