Λίβανος: Στέλεχος της Φάταχ δολοφονείται σε καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων

Ο Σαΐντ Αλαεντίν είχε βαθμό αξιωματικού στη Φάταχ, το κίνημα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, του Μαχμούντ Αμπάς, κι ήταν αρμόδιος για τις σχέσεις με τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας

Στέλεχος του παλαιστινιακού κινήματος Φάταχ δολοφονήθηκε χθες Δευτέρα στον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων Άιν αλ Χίλουα, στον νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε αξιωματικός της στρατιωτικής πτέρυγας της παράταξης.

Ο Σαΐντ Αλαεντίν είχε βαθμό αξιωματικού στη Φάταχ, το κίνημα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, του Μαχμούντ Αμπάς, κι ήταν αρμόδιος για τις σχέσεις με τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας, διευκρίνισε ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής πτέρυγας της παράταξης, ο Μουνίρ αλ Μάκντα.

Έπεσε νεκρός από πυρά αγνώστου, ο οποίος πυροβόλησε αρκετές φορές εναντίον του καθώς προσευχόταν στο σπίτι φίλου του στον καταυλισμό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο άγνωστος τράπηκε κατόπιν σε φυγή και τα κίνητρά του παραμένουν ασαφή.

Ο Σαΐντ Αλαεντίν διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου υπέκυψε στα τραύματά του.

Μετά τον φόνο, ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί στον καταυλισμό, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στον Λίβανο ζουν εκατοντάδες χιλιάδες παλαιστίνιοι πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους σε πολύ άσχημες συνθήκες, σε 12 καταυλισμούς, συμπεριλαμβανομένου αυτού στην Άιν αλ Χίλουα, που είναι ο μεγαλύτερος και βρίσκεται κοντά στη Σάιντα (νότια).

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες παρατάξεις είναι συχνές στον Άιν αλ Χίλουα, όπου ζουν 54.000 παλαιστίνιοι πρόσφυγες, στους οποίους προστέθηκαν χιλιάδες ακόμη, αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου στη Συρία από το 2011.

Εδώ και δεκαετίες, ο στρατός του Λιβάνου δεν εισέρχεται στους καταυλισμούς και αφήνει τις παλαιστινιακές παρατάξεις να εγγυώνται την ασφάλειά τους.

Κατά συνέπεια, υπάρχουν ζώνες ανομίας στους καταυλισμούς προσφύγων και είναι γνωστό ότι ο Άιν αλ Χίλουα φιλοξενεί συχνά εξτρεμιστές ή ανθρώπους που έχουν τραπεί σε φυγή για να μη συλληφθούν.

Πάνω από 450.000 Παλαιστίνιοι είναι καταγεγραμμένοι στους καταλόγους των προσφύγων στον Λίβανο που καταρτίζονται από το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ