Λίβανος: Η ζωή πέντε μήνες μετά τη φονική έκρηξη- Κανείς δεν έχει λογοδοτήσει

Πέντε μήνες μετά την έκρηξη σχεδόν 2.800 τόνων νιτρικής αμμωνίας στη Βηρυτό με πάνω από 190 νεκρούς και περισσότερους από 6.500 τραυματίες υπάρχουν σχεδόν μόνο ερωτήματα και καμία απάντηση γύρω από το ποιος φέρει την ευθύνη για την πρωτοφανή καταστροφή.

Ακόμα και σήμερα, πέντε μήνες μετά, σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας του Λιβάνου συγκεντρώνονται ομάδες ανθρώπων κρατώντας φωτογραφίες συγγενών και φίλων που χάθηκαν, με αίτημα να αποδοθούν επιτέλους ευθύνες για αυτή την εθνική τραγωδία.

Σε μια από τις τελετές μνήμης συμμετέχει και η Τρέισι Νατζάρ, η οποία έχασε την τρίχρονη κόρη της στην καταστροφική έκρηξη, σημείωσε ότι «αντί να θρηνούμε και απλά να συνεχίζουμε να αναπνέουμε, αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας να μάθουμε την αλήθεια και να δικαιωθούμε».

Κανένας υπουργός δεν έχει λογοδοτήσει

Δίπλα στη Τρέισι στέκεται η Ρίτα Χίτι, της οποίας ο γιός ήταν πυροσβέστης και σκοτώθηκε εν ώρα υπηρεσίας: «Από σεβασμό προς τα θύματα η κυβέρνηση όφειλε να αποχωρήσει από την εξουσία και να πάει σπίτι της. Αντ΄ αυτού οι κυβερνώντες συνεχίζουν να μοιράζουν μεταξύ τους την πίτα της εξουσίας. Η απληστία τους δεν έχει όρια».

Η δικαιοσύνη της χώρας διεξάγει έρευνες για τα αίτια της έκρηξης κατά του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ και υπουργών του, οι οποίοι ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν καταθέσει, επιρρίπτοντας στον αρμόδιο δικαστή υπέρβαση εξουσιών.

Μετά την έκρηξη η κυβέρνηση παραιτήθηκε. Παραμένει ωστόσο στην εξουσία υπηρεσιακά έως ότου σχηματιστεί νέο υπουργικό συμβούλιο. Οι έριδες για την εξουσία ωστόσο στέκονται εμπόδιο στη σύσταση νέου κυβερνητικού σχήματος στον Λίβανο. Σε διεθνή διάσκεψη δωρητριών χωρών η χορήγηση οικονομικής βοήθειας στον Λίβανο συνδέθηκε με μεταρρυθμίσεις για τις οποίες όμως δεν μπορεί να αποφασίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Στο 130% ο πληθωρισμός

Και σαν μην έφθαναν όλα αυτά η οικονομία του Λιβάνου βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Περίπου οι μισοί Λιβανέζοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με τον πληθωρισμό να αγγίζει το 130%.

Στο ερώτημα αν ελπίζει σε μια καλύτερη χρονιά το 2021 ένας περαστικός στη Βηρυτό γελά κυνικά: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του! Το 2021 θα είναι χειρότερο. Δεν έχουμε κυβέρνηση και η χώρα μας ελέγχεται από μαφιόζους».

Πηγή: Deutsche Welle